Ve čtvrtek 12. 4. 2018 začal v pražských Letňanech veletrh FOR FAMILY.

 Již několik let je hojně navštěvován, a to i seniory OSŽ s kterými se setkávám. Skládá se z několika částí. Na příklad FOR KIDS je veletrh potřeb pro děti; FOR PETS je veletrh chovatelských potřeb pro domácí zvířata; AKTIV 55+ je veletrh pro plnohodnotný aktivní život seniorů a letos došlo k rozšíření, celkem o dost atraktivní oblast a to FOR HORSE což je první veletrh potřeb pro koně, chovatele a milovníky koní.

Co se týká části věnované aktivitě seniorů, tak zde bylo několik stánků s nabídkou výhodných lázeňských pobytů, nabídka CK s programy pro seniory, některé produkty pro volný čas a sportovní vyžití včetně nabídky elektro-kol. Ovšem některé spolky a organizace se zaměřují na jednodenní výlety po naší zemi a příhraničí. Tempo i zaměření výletů přizpůsobují starším lidem, objevují, poznávají, užívají, prostě se kochají. SENVIA nabízí výlety, které jsou nenásilným spojením všech aspektů aktivního života a dokáží propojit i generace. Výlety jsou cenově dostupné. Letos stojí za zmínku, že rozšířili spolupráci a také sortiment o produkty, což jsou hry pro seniory.

Z lázeňských nabídek vybírám. Lázeňská léčebnu Mánes Karlovy Varyse specializuje na prevenci i léčbu onemocnění zažívacího traktu, cukrovky, obezity a pohybového ústrojí u dospělých, dětí a dorostu. LÁZNĚ LIBVERDA, a.s. jsou malebné lázně ležící v podhůří Jizerských hor. Jsou obklopené smíšenými lesy, které spolu s podhorskou polohou (424 m n. m.) udávají její klimatický charakter. Klidné prostředí a blízkost přírody jsou pro odpočinek a relaxaci jako stvořené. Další z nabídek byly Konstantinovy lázně a nabídky několika cestovních kanceláří, z nichž byla zajímavá nabídka, do dlouho nám zakázaných Brdských lesů. Wellness hotel BRDY nabízí pobytové balíčky (celkem sedm) s plnou penzí na pět dnů, za přijatelnou cenu. Překvapil mě rádius výletů Poznávacích autobusových výletů během pobytu, které jsou dle jednotlivých balíčků. Na příklad zámky: Kozel, Blatná, Březnice, Kynžvart, Nebílovy, Manětín a Horšovský Týn. Vidět můžete také vodní hrad Švihov, hrad Radyně, Svatou Horu, město Tachov, unikátní Windischgrätzovu jízdárnu, Plzeň, Klatovy Domažlice. Nyní je možné navštívit i unikátní přírodní rezervaci Brdy – Padrťské rybníky, vodní nádrž Pilská, rozhledna Studený Vrch, volně přístupné vojenské bunkry a krásné výhledy na kopci Houpák, zříceninu hradu Valdek a další zajímavé místa. Byly zde možné získat kontakty a náměty pro naše kluby seniorů.

Stánek Rady seniorů ČR informoval o činnosti a propagoval měsíční časopis „Dobu seniorů“. Seznamovali jsme zde i s možnostmi poradenské služby.  Na dotazy odpovídal i předseda Zdeněk Pernes. Nelze opomenout i hojně navštěvovaný stánek Městské policie, kde jako každý rok byly rozdávány bezpečnostní pomůcky včetně samolepek na dveře a podobně. Velmi zajímavá byla informace Skupiny ochrany osob a majetku o možnostech přednáškové činnosti v klubech seniorů. (V samostatném článku bude podrobnější informace). MP letos od září otvírá počítačový kurz pro začátečníky (přihlásit se můžete na čísle 222 025 885/6). Kurzy jsou bezplatné na Praze 10. (Pokračování příště)  

Faktem je, že každý rok se zvyšují nájmy a také s tím dochází ke snížení vystavovatelů, což není zrovna dobře přijímáno seniorskou veřejností. Jistě se ještě k některým problémům, zvláště z bezpečnosti občanů, vrátíme.

Karel Hybš - místopředseda RRS OSŽ

Právě přítomno: 194 hostů a žádný gestor