Prohlížím trošku encyklopedie. Něco jsem hledal a najednou narazím na obrázek mraveniště, jehož autorem je p. Hřešihlavská. Fotka je z Hlineckého lesa (při prvním čtení se mi nějak přeházel název).

Ani nevím proč, ale nějak se mi asociačně dostalo na mysl. OSŽ a odborové centrály. Odklepl jsem si odkaz. Mravenci a pak další a další. Je zajímavé se trošku pošťourat v mraveništi. Zajímavý je článek, Mravence marketing nezláká. Ono je spousta podobností mezi „malým a velkým mozkem“.

Ovšem zajímavý je článek o tom, že i mravenci chodí do důchodu. Zde trošku přesné citace:"Takže mravenci s čelistmi v nejhorším stavu, respektive s naprosto opotřebovanými, což je deset procent z celkového počtu, místo stříhání nosili."

"Ukazuje to výhodu být společenským hmyzem, nikoliv samotářským, jelikož mravenec, který by nemohl používat své čelisti a byl by osamělý, by prostě pošel," zdůraznil Schonfield.

Nadto se ukazuje, že v těchto vysoce organizovaných společenstvích se jedinci mohou adaptovat a být stále užiteční, a to i když jejich fyzické schopnosti začínají upadat.

Tak mi trošku napadá, zda se umí u našich třiceti procentním počtu odborářů s opotřebovanými čelistmi, využít kapacita šedé hmoty, nebo radši, jim sebrat „čelisti“? Co to je 30 %?  Mravenci chtějí jednotu, chtějí jí i z kukly později vyklubavší se?  

Karel Hybš

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mraveni%C5%A1t%C4%9B

https://www.lidovky.cz/relax/veda/mravence-marketing-nezlaka.A090728_082835_ln_veda_mtr

https://zpravy.aktualne.cz/i-mravenci-odchazeji-do-duchodu-na-mene-narocnou-praci/r~i:article:697402/?redirected=1538895918

 

 
 
 

Právě přítomno: 258 hostů a žádný gestor