Tentokrát čtenáře Obzoru zvu na výlet vlakem do Chlumce nad Cidlinou a Smidar. Chlumec nad Cidlinou leží na trati 020 Praha - Hradec Králové – Choceň; pamětníci tuto trať pamatují pod tabulkou Praha - Hanušovice, postavenou v letech 1870-1874 Rakouskou severozápadní dráhou (ÖNWB). Z uzlové stanice Chlumec odbočují ještě dvě další tratě: lokálka na Městec Králové (postavena 1882) -Křinec (prodloužena 1901) a hlavní trať 040 Chlumec n. C. - Trutnov (postaveno 1870-1871, ÖNWB).


V Chlumci projdeme od žst. kolmo přes autobusové nádraží a vydáme se stále rovně, až se dostaneme do zadního vchodu do zámeckého parku a dále k zámku. Zámek byl vystavěn architektem Janem Santinim a stavitelem Kaňkou v letech 1721-23 pro Františka Ferdinanda hraběte Kinského na počest korunovace císaře Karla VI. Habsburského českým králem. Zámek byl postaven ve tvaru královské koruny - proto název zámku Karlova koruna. Zámek v roce 1943 vyhořel,  v té době byl zámek zabaven wehrmachtem, protože rod Kinských z Chlumce byl v odboji proti nacistům. V roce 1992 byl zámek navrácen Kinským-Dal Borgo-Netolickým, v jejichž správě je dosud. Vstupné na zámek je vcelku přívětivé, 90,- Kč. Na zámku i před postranní zámeckou bránou je restaurace.

Po návštěvě zámku si projdeme město. Zajímavostí je, že v místním bývalém panském pivovaře žila v roce 1861 v domě sládka spisovatelka Božena Němcová, v pivovaře byla také v roce 1775 po selských bouřích podepsána dohoda mezi vrchnostenskou správou a vůdcem selského povstání Chvojkou o zrušení roboty (!), což bylo patrně první zrušení roboty na území Českého království. Deska je umístěna na pivovaru, který je nyní značně omšelý. Proti pivovaru je vlečka do dřevozpracujícímu podniku rezonančního dřeva, bohužel není používána.

A to již jsme zpátky na Chlumeckém nádraží, odkud se vydáme vlakem do Smidar. Smidary jsou známé zrušenou tratí Smidary - Vysoké Veselí, která byla nesmyslně zrušena již v květnu 1976 i přes protesty místních podniků, které v té době vozily po železnici stovky vozů ročně. Nic platno. Trať byla brzy po zrušení vytrhána, pouze asi 1 km byl využíván pro odstavování správkových vozů,  i ten byl v roce 1999 vytrhán a s ním i celé kolejiště místního nádraží. Pozoruhodná budova místní dráhy se skladem dosud stojí. Před budovou žst. Smidary si všimneme starožitného stojanu na kola, který je hojně využíván, a označníku zastávky autobusů. Žádný autobus však od žst. Smidary do Vysokého Veselí nejede, autobus je veden v trase již z Nového Bydžova! Stanice Smidary je velmi fotogenická svými mechanickými návěstidly, ústředním stavědlovým přístrojem a mechanickými závorami. Prostě mechanická krása. Je již málo tak pěkně zachovaných stanic. Zde výlet ukončíme.

Kdo má zájem, může vystoupit ještě v zastávce  Skřivany. Skřivany byla původně stanice s vlečkou. Nyní jsou mechanická návěstidla jako krycí, v bývalé stanici zbylo pouze závorářské stanoviště s ovládáním dvou mechanických závor. Vlečka do firmy Ardagh je využívána a obsluhována jednosměrně vedeným manipulačním vlakem, který se na vlečce uzamyká. Ve stojanu návěstního kozlíku jsou i dvě závorníkové páky, ty  jsou však odpojené a slouží pro zabezpečení uvolnění výsledných klíčů.

Martin Kubík

Právě přítomno: 416 hostů a žádný gestor