Jistě většina čtenářů zná krásné animované pohádky režisérů Břetislava Pojara a Miroslava Štěpánka o dvou medvědech, kteří se potkali u Kolína. O medvědech, z nichž ten větší je pěkně vypečený a svého menšího kamaráda pokaždé doběhne. Své hlasy jim nezapomenutelně propůjčili Rudolf Dejl ml. a později František Filipovský. Vypravme se proto dnes vláčkem na malý výlet právě do Kolína za pěkným výhledem.

Co se týče vlakového spojení, dostaneme se sem naprosto pohodlně ze všech směrů. Od Prahy, Nymburka, Pardubic i od Kutné Hory. Cílem našeho dnešního výletu je výstup na zdejší rozhlednu, které vznikla z vodojemu postaveného v roce 1930.
V polovině 20. let minulého století se město Kolín rozhodlo přistoupit k rekonstrukci a rozšíření městského vodovodu. Součástí projektu byla i výstavba nového věžového vodojemu. Projekt vypracoval v roce 1927 přední český hydrotechnik Ing. Dr. Hráský, který také navrhl první podobu vodojemu. Stavba byla zahájena v červenci 1928, přičemž původní projekt vodojemu byl upraven dle návrhu významného českého architekta Ing. Františka Jandy, žáka Jana Kotěry. Na jaře 1930 byl k již dokončené stavbě přistavěn vyhlídkový ochoz, podpíraný betonovými sloupy. První voda z nového vodojemu byla vpuštěna do vodovodní sítě 7. 8. 1930. Vodojem poté sloužil až do roku 1977. Jedná se o 45 metrů vysokou věž, do jejíhož zásobníku se vešlo 450 m3 vody. Město Kolín prodalo vodojem soukromníkovi v roce 1990 a poté se jeho majitelé střídali. Protože stavba pomalu chátrala, byl v roce 2005 vodojem městem odkoupen zpět. V roce 2010 byl prohlášen Ministerstvem kultury ČR za kulturní památku. V letech 2014 - 2015 poté proběhla jeho rekonstrukce a vodojem byl upraven na rozhlednu.
Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 36 m a je nutno zdolat celkem 226 schodů. Trocha té námahy ale stojí za to. Město a jeho okolí máte odsud jako na dlani. Ten, kdo vystoupá až nahoru, dostane certifikát potvrzující, že dotyčný absolvoval výškový výstup. V pokladně je možno zakoupit spolu se vstupenkou rozličné suvenýry. Rozhledna je otevřena kromě pondělí denně (květen - září od 9 - 18 hodin a říjen - duben od 10 - 16 hodin). Tak hezké zážitky, vážení.
A. K. Kýzl