V článku „Ze Žiliny na úvraťovou lesní železnici Vychylovku" jsem ukončil cestu ve Tvrdošíně, ale dle času je možno pokračovat i na opačnou stranu. Málokdo ví, že dřevěný kostel z 15. století v Tvrdošíně je jedním z nejstarších ve střední Evropě a proto se dostal do soupisu světového dědictví UNESCO.

Kostel se nachází na hřbitově blízko žst. Tvrdošín. Architektura žst. Tvrdošín svědčí o tom, že byla postavena někdy koncem 20. let 20. století. Stanice, jakožto i celá trať, je obsazena výpravčími.

Z Tvrdošína se vydáme do bývalého okresního města Trstená. V Trstené bylo již za časů starého Rakouska-Uherska zřízeno reálné gymnázium, které bylo postaveno ještě před Rakousko-Uherským vyrovnáním v roce 1867. Na náměstí v Trstené jsou dva hotely z časů před rokem 1914. V zadním bloku domů hotelu Roháč, který vévodí náměstí jako zámeček, se nachází typický lidový hostinec s výborným pivem Martiner; večer to v hostinci hučí jako v úle, jako za starých časů, kdy byli lidé družnější. Na Slovensku to stále platí.

Trať Kraľovany - Trstená byla postavena v letech 1898-1899 a do roku 1971 vedla až do bývalé pohraniční stanice Suchá Hora. Suchá Hora byla pohraniční stanicí jenom pár let, dvakrát byla totiž obsazena Polskem. V letech 1918-1924 se hranice několikrát měnila, proto byla střídavě pohraniční stanicí žst. Liesek, v roce 1938-39 byla Suchá Hora opět okupována Polskem. Oficiálně byla trať Trstená – Liesek - Suchá Hora zrušena v roce 1975. V roce 2014-15 byla v celé stopě bývalé tratě postavena přeshraniční cyklostezka, která vede po tělese tratě přes polský Czarny Dunajec do Nového Targu, dále lze pokračovat vlakem po trati Zakopane - Kraków.  Do Suché Hory se dá jet z Trstené autobusem. Na konečné autobusu je prodejna Jednoty a  kostel, k bývalé žst. Suchá Hora dojdeme asi po dvou kilometrech. Prodavačka v obchodě Jednoty mi říká:  „Tratí do Trstené jsem ještě jezdila, místní soukromí zemědělci (co nevstoupili do JZD) museli v té době nakládat do nákladních vozů povinné zemědělské odvodové dávky. Budova bývalé stanice je již velmi zchátralá.“

Výlet touto cyklostezkou je pěkný zážitek. Z Czerného Dunajce je možno pokračovat místním autobusem do Nového Targu, nebo se vrátit zpět do Suché Hory. Kdo má kolo, je na tom lépe, projede zrušenou trať celou. Z bývalé tratě je pěkný výhled na panorama Tater. Po roce 1989 se diskutovalo i o obnově tratě, ale tak jako všude, i zde zvítězilo autolobby.

Do Polska ze Slovenska je v pravidelném provozu tč. pouze jediný železniční přechod, a to Skalité - Zwardoň, přechod Plaveč - Muszyna zůstal pouze pro nákladní dopravu a přechod Medzilaborce - Lupków, který byl s velkou slávou otevírán koncem 90. let 20. století, je pro osobní dopravu od roku 2011 opět zrušen a nákladní doprava v listu GVD není také nakreslena. Možnou obnovou těchto přechodů se zabývá evropská studie Evropského fondu regionálního rozvoje z roku 2013, ale zatím se neděje nic..

 

Martin Kubík