Odborové sdružení železničářů zásadně nesouhlasí se záměrem ministerstva dopravy zřídit státní půjčovnu vlaků, kterou za neprůhledných podmínek připravuje. Tento záměr ohrožuje zaměstnanost v železniční dopravě a může vyvolat situaci, kdy kvůli tlaku na nízké mzdové náklady dojde k ohrožení bezpečnosti provozu na železnici. Shodli se na tom na společném jednání zástupci Odborového sdružení železničářů Bc. Jaroslav Pejša, předseda OSŽ, a Martin Vavrečka, výkonný tajemník OSŽ, a stínový ministr dopravy ČSSD Jan Birke a odborník ČSSD na dopravu Pavel Švagr.

„Záměr ministerstva dopravy zřídit centrální půjčovnu vlaků ohrožuje 17 000 zaměstnanců Českých drah. Ministr Ťok, i přes sliby, že tak učiní, nepředložil žádné relevantní argumenty, které by zřízení centrální státní půjčovny vlaků dávaly nějaký smysl. Podmínky dotačního programu pro pořízení kolejových vozidel, stejně jako možní příjemci dotačních prostředků, byli navíc již vládou schváleni. Na vládu je předložil právě ministr dopravy a mají statut oficiálního postupu Ministerstva dopravy ČR. Buď si z nás tedy pan ministr dělá legraci, nebo neví, co činí,“ uvedl Jan Birke.
„Pokud se stát rozhodne zakoupit pro konkrétní tratě vlakové soupravy a vypsat veřejnou soutěž na jejich provoz, bude si de facto od soukromých dopravců najímat pouze vlakový personál pro dané tratě. Dopravní obslužnost je ale komplexní služba, kde nemůže být jediným kritériem nejnižší cena. Zvlášť v případě, kdy bude nabídka na zajištění dopravních služeb postavena pouze na základě ceny lidské práce,“ vysvětlil předseda OSŽ Jaroslav Pejša.
Návrh ministerstva dopravy na zřízení státní vlakopůjčovny znamená zcela zásadní znevýhodnění národního dopravce České dráhy a naopak nulovou bariéru pro vstup nových subjektů do oblasti železniční osobní dopravy. Železničního dopravce může začít dělat kdokoliv, což bude vytvářet riziko neodhalení jeho dostatečné dlouhodobé odbornosti a solventnosti. Navíc se zcela zbavuje odpovědnosti za vozidlový park – bude bez jakékoliv odpovědnosti za pořízení vozidel, za stav vozidel z hlediska bezpečnosti, revizí vozidel, údržby a nákladů na zajištění údržby, efektivního využití vozidel atd.
Reálně zde hrozí, že kvůli tendrům dojde také v železniční veřejné dopravě ke stlačování personálních nákladů za hranici únosného minima, k čemu došlo u autobusové dopravy. Tlak na nízké mzdy povede k odchodu nejzkušenějších vlakvedoucích a dalšího personálu a tím také ke snížení garance bezpečnosti vlakové dopravy v České republice.
-red-
 

Právě přítomno: 290 hostů a žádný gestor