V letošním roce byl obnoven provoz na trati Bohumín - Chalupki-odb.Rudzyslaw - Rybnik. Trať v úseku Rudzyslaw - Rybnik byla v roce 2012 po vykolejení vlaku z důvodu katastrofálního technického stavu svršku uzavřena.

V tomto případě PKP využilo evropských fondů a trať byla zcela modernizována (na rozdíl od desítek dalších, které byly od roku 1990 uzavřeny). Proto zvu tentokrát na výlet na úzkokolejnou trať, která se nachází poblíž města Rybnik v obci Rudy. K trati se dostaneme městským autobusem z centra Rybniku.

Obec Rudy není známa jenom muzejní úzkokolejkou, ale i cisterciáckým klášterem, založeným v roce 1252 vévodou Wladislavem z Opole. Klášter byl zrušen při sekularizaci v Prusku v roce 1810, do roku 1945 ho vlastnil Viktor vévoda Ratibořský z rodu Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürst. V roce 1945 byl při bojích těžce poškozen, v posledních letech byl generálně opraven. Klášter v roce 2014 navštívil Viktor V.  (vévoda) Ratibořský, který nyní žije na zámku v Höxteru v Porýní-Vestfálsku.

Po prohlídce kláštera projdeme klášterním parkem po červené značce, která nás zavede až k úzkokolejné železniční stanici s výtopnou a dílnami. Úzkokolejná trať vedla do zrušení počátkem 90. let 20. století z Gliwic a do sklonku 60. let až do Ratiboře. Trať byla vybudována na slezském rozchodu 785 mm. V letech 1918-1945 vedla na samé hranici tehdejšího Německa a Polska. Původní délka tratě byla 51 kilometrů, v současné době je provoz na pouhých šesti kilometrech, avšak celá trasa je  kulturní památkou, prý se počítá s dalším prodloužením muzejní tratě. V objektech stanice Rudy je i malé vojenské muzeum s ukázkou kasáren wehrmachtu. Informace o klášteru najdeme na http://www.rudy-opactwo.pl/  O úzkokolejce http://www.kolejkarudy.pl/site/start.html

Upozorňuji, že dopravce na trati Bohumín - Rybnik je krajský dopravce Koleje Ślaskie, kde neplatí FIP. Jízdní řád zde: http://kolejeslaskie.com/rozklad_jazdy/liniowy-rozklad-jazdy/

Martin Kubík

Právě přítomno: 249 hostů a žádný gestor