Málokdo z Čechů ví, že kolem průmyslového města, poznamenaného hlubinnou těžbou uhlí – slezského/polského Walbrzychu (Waldenburg), leží dvoje významné lázně. Je to Sczawno Zdrój a Jedlina Zdrój. Přes Sczawno Zdrój vedla i první eletrizovaná trať v tehdejším pruském Slezsku, a to Walbrzych – Sczawnienko - Meziměstí, celá byla otevřena 1. 6. 1914. Z tratě zbylo nyní pouhé torzo, navíc zbavené drátů, které byly odvezeny do SSSR v roce 1945 jako válečná kořist. Do lázní Sczawno Zdrój jezdila do roku 1966 i tramvaj z centra Walbrzychu, poté byla nahrazena trolejbusem a od roku 1973 pouze autobusem. Autobus jezdí poměrně často v trase Walbrzych Glówne - Sczawno Zdrój. Kuriozitou je, že většinu autobusů doprovázejí průvodčí.

Další podivností těchto polských lázní je věc nevídaná snad nikde jinde ve střední Evropě: kdo chce v pitném pavilonu ochutnat minerální vodu, musí zaplatit vstupné a voda se nesmí odnášet s sebou ve velkých pet lahvích.
Přejděme do lázní Jedlina Zdrój. Odtud do počátku 90. let 20. století vedla významná trať jako obočka z dosud provozované tratě Klodzko - Walbrzych, totiž trať Jedlina Zdrój – Swidnica - Wroclaw. V roce 2016 se rozhodla v Polsku nevídaná věc. Trať prý bude v nejbližších letech generálně rekonstruována a zprovozněna. Nejprve úsek Wroclaw – Sobótka - Swidnica.
Další pozitivní „železniční“ zprávou je, že se začínají opravovat zpustlá nádraží (ale nikoli formou demolic, jako v některých případech na SŽDC). Naposledy bylo luxusně opraveno nádraží ve Swidnici (Swidnice-Schweidnitz), další pozoruhodností na těchto revitalizovaných nádražích je i to, že WC jsou velmi čistá a jejich použití je bezplatné! Odpadají tak znečištěné rohy a nepříjemný zápach kolem nádraží jako dříve. Opět návod pro SŽDC.
Do Swidnice se dá dojet vlakem jak od Kudowy Zdróje/Lichkova - Klodzka, tak od Legnice. U zatím nepožívané tratě Swidnice - Jedlina Zdrój nad obcí Zagórze je možno celoročně navštívit hrad Grodno (Kynsburg). Jezdí tam mikrobus - hromadný taxík, což je také polská specialita z doby, kdy stát po roce 1991 likvidoval jednu trať za druhou. Cesta mikrobusem je velmi nepohodlná a stísněná, navíc silnice v této oblasti neoplývají zrovna kvalitou. Takže snad se zde brzy opět objeví moderní vlaky, Polsko se konečně mění k lepšímu.

Martin Kubík


Právě přítomno: 210 hostů a žádný gestor