Květnové slunné dny vybízejí k návštěvě přírodních parků. Jeden takový možno navštívit vlakem na trati 070. Nachází se poblíž železniční stanice Praha-Satalice; je to Satalická bažantnice, která byla několik staletí součástí Černínského panství Vinoř. Hraběcí rodina Czerninů z Chudenic ji založila v roce 1780. Na počátku dvacátého století ji navštěvoval následník trůnu Ferdninand d´Este či budoucí rakouský císař Karel I. Poslední majitel Vinoře a Satalické bažantnice byl Otakar hrabě Czernin, který jako rakousko-uherský ministr zahraničí byl nucen podat demisi po prozrazení tajných dopisů o jednání separátního míru s Francií v roce 1917. Po roce 1918 byl na nátlak Československa nucen Vinoř prodat. Satalická bažantnice je zajímavá i rokem 1945, kdy zde nacisté ukrývali vojenská letadla, při americkém náletu 25. března 1945 zahynulo 59 satalických občanů.

Železniční stanice Praha-Satalice je vybavena elektromechanickým zabezpečovacím zařízením a leží v km 14,005 jednokolejné tratě Praha-Vysočany - Mladá Boleslav hl. n. Při mé návštěvě Satalic 10. května jsem chtěl vyfotografovat hradlový přístroj řídící, službu konající výpravčí mě však vykázal se slovy: „Tady to máte napsané - zákaz vstupu do dopravní kanceláře!“ A práskl přede mnou dveřmi.
Martin Kubík

Stanovisko SŽDC:
U této situace jsem nebyl, takže nemůžu adekvátnost chování našeho zaměstnance hodnotit. Nicméně do dopravní kanceláře dle předpisu SŽDC D1 skutečně mají přístup pouze osoby povolané, konající zde službu či dozor. Službu zde konající výpravčí se nesmí chovat v rozporu s tímto předpisem. Navíc mají naši zaměstnanci přímo rozhodnutím generálního ředitele zakázáno komunikovat s novináři.
Marek Illiaš
Správa železniční dopravní cesty, státní organizace

tiskové oddělení
O27 odbor komunikace

Právě přítomno: 312 hostů a žádný gestor