Při cestě po síti Rakouských spolkových drah (ÖBB) doporučuji navštívit soukromou úzkokolejnou elektrickou muzejní dráhu Payerbach - Hirschwang, která odbočuje z hlavní tratě Vídeň - Bruck an der Mur (trať 510,500). Stanice Payerbach je zajímavá také tím, že za ní začíná proslulá Semmeringbahn, kterou projektoval rytíř Ghega v roce 1854. Semmering sice stále slouží hlavní zátěži na Slovinsko a Itálii, ale právě 3. července 2017 byla zahájena stavba třetího tunelu Semmmering Basistunel v úseku Spital am Semmering - Mürzzuschlag. Po zprovoznění nového Semmeringu bude železnice na jih vůči automobilům více než konkurenceschopná.

Vraťme se ale do Payerbachu. Úzkokolejnou dráhu k papírně do Hirschwangu stavěli v roce 1917-18 ruští váleční zajatci, osobní doprava zde byla zahájena v roce 1926, a to až k nové lanovce Raxbahn. Bohužel již v roce 1963 byla osobní doprava zrušena a po stavbě nového silničního mostu v Hirschwangu v roce 1981 byla zastavena i nákladní doprava pro potřebu papírny. Poté převzala zanedbanou trať muzejní společnost ÖGLB - Österreichische Gesellschaft für Lokalbahnen, zprovoznila nejstarší úzkokolejnou elektrickou lokomotivu v Evropě z roku 1903 a zrekonstruovala elektrický motorový vůz č. 1 vyrobený v roce 1926 v Grazu s elektrickou výzbrojí AEG. S těmito vozidly nyní provozuje muzejní provoz, bohužel pouze o nedělích(!) do 15. října 2017. Na trati jezdí v provozní dny tři páry vlaků, z toho ranní a odpolední vlaky jsou spojené s výkladem průvodce a prohlídkou historické remízy v Hirschwangu a měnírny ve výhybně Reichenau an der Rax.
Vzdušné lázně Reichenau se proslavily i jako letní sídla vídeňských měšťanů, ale i bankéře Rotschilda a naposledy i jako letní sídlo posledního rakouského císaře Karla I. a jeho manželky Zity do roku 1918. V roce 1912 se ve vile Wartholz-Reichenau narodil tehdejší korunní princ Otto von Habsburg (1912-2011), posléze dlouholetý poslanec Evropského parlamentu za Bavorsko. Z Hirschwangu vede od roku 1869 do Vídně dálkový samospádový vodovod (zvaný Císařský pramen). Více na http://www.lokalbahnen.at/hoellentalbahn/fahrplan.html
Martin Kubík