Spisovatelem Bohumilem Hrabalem (1914-1997), který zemřel před dvaceti lety, byly „poznamenány“ tři železniční stanice: Dobrovice, Kostomlaty nad Labem a Loděnice. V žst. Dobrovice byl v roce 1944 výpravčím-záškolákem, v Kostomlatech autorizoval a v Loděnicích se natáčel film Ostře sledované vlaky, to vše je notoricky známo. Jak se doba na železnici v posledních letech rapidně mění, mění se i obsazení stanic vlivem zavádění dálkového řízení, takže v současné době zbyl výpravčí z „Hrabalovských“ stanic pouze v žst. Kostomlaty nad Labem. Poetická stanice Dobrovice se v průběhu roku 2016 změnila k nepoznání, zmizela fotogenická mechanická dvouramenná návěstidla, zmizelo původní nástupiště, nové bylo přesunuto asi o třicet metrů ve směru na Nymburk. Nakonec zmizela i deska vedle dopravní kanceláře, která upozorňovala na slavného spisovatele.

Hrabalovské pábitelství mizí z celé železnice, nedovedu si představit, jak by se nyní tvářil kontrolor dopravy, kdyby si jako autorizující výpravčí Hrabal v roce 1944 rozložil kapesník u koleje, na který si poklekl a přiložil ucho na kolejnici a zvolal k inspektorovi „vlak již projel zastávku Kamenné Zboží!“ Nyní by byl odeslán k mimořádné psychologické zkoušce a již by se do své stanice nepodíval. No nic, je jiná doba.
V železniční stanici Kostomlaty je zatím starý železniční svět v pořádku, v čekárně je dosud umístěno i přednostenské kanape s cedulkou, že ho věnoval Ing. Michael Mareš. V žst. Dobrovice již pamatuje Hrabala pouze odpojený stavědlový přístroj, a naštěstí funguje i cukrovarnická vlečka do předposledního cukrovaru v Čechách; na Moravě jsou ještě čtyři. V roce 1990 fungovalo v bývalém Československu více než 60 (!) cukrovarů. Vlečka do cukrovaru je využívána pro přepravu biolihu, řepu již nevozí léta. V části cukrovaru je i cukrovarnické muzeum s pěknou expozicí. V okolí Dobrovic je možno navštívit i muzeum v lesovně v Jabkenicích, kde žil hudební skladatel Bedřich Smetana (1824-1884) v letech 1876-1884 u své dcery provdané za lesmistra knížete Thurn-Taxise, Schwarze. Není bez zajímavosti, že bývalý dlouholetý ředitel pražské záchranky MUDr. Schwarz je prý potomkem Bedřicha Smetany. Z Jabkenic je to jen čtyři kilometry k zámku Loučeň, zámek patřil do roku 1945 rodu Thurn-Taxis, pak byl vyrabován, do 90. let 20. století se v něm konala školení pro železničáře či VÚŽ Praha, nyní je zpřístupněn veřejnosti, vstup není nejlevnější.


Martin Kubík
 


 

Právě přítomno: 349 hostů a žádný gestor