Železniční stanice Blatná leží na jednokolejné regionální trati Březnice – Blatná - Strakonice v km 22,1 a na trati stejné kategorie Blatná – Lnáře - Nepomuk v km 0,0. Obě dvě tratě byly předány k veřejnému užívání shodně 11. června 1899. Obě dvě tratě jsou také řízeny dle předpisu pro zjednodušenou dopravu („détrojka“), sídlo dirigujícího dispečera je v žst. Blatná a je zde i „Depo kolejových vozidel Plzeň, Provozní pracoviště Blatná,“ které zajišťuje vozbu dokonce na čtyřech vozebních ramenech: Volary – Strakonice - Březnice, Nepomuk - Blatná, Březnice - Rožmitál pod Třemšínem, ale i na hlavní trati Protivín – Zdice - Beroun.

Město Blatná vyrostlo kolem románského hradu ze 13. století, v 15. století byla přistavěna věž a hrad pozdně goticky přestavěn, v letech 1850 - 1856 došlo k novogotickým přestavbám. Hrad vlastní od roku 1798 baronská rodina Hildprandtů z Ottenhausenu, jimž byl zámek po roce 1990 navrácen. Někteří členové rodu zůstali v Československu i po roce 1948, například Karel baron Hildprandt (20. 11. 1894, Blatná - 20. 1. 1975, Strakonice) bydlel po vystěhování z hradu v zahradním domku v parku. Manželka barona Karla byla z rodu baronů Daubek z Litně (rod známý operní zpěvačkou Jarmilou Novotnou-Daubkovou). Při návštěvě Blatné doporučuji nevynechat podnikovou prodejnu Hildprandtova lihovaru a pivovaru, kde je k dostání celá škála místních lihovin z pošumavských ovocných stromů, od roku 2016 byl obnoven i pivovar, zrušený v roce 1978. Proti vchodu do hradu je stylová cukrárna, kde je na čepu i místní pivo Kohout. Kdo chce zažít atmosféru 70. let 20. století v pohostinství, ať nezapomene navštívit hostinec proti žst. Blatná, kde se točí pivo Strakonice. Hostinec byl ve svých lepších časech i nádražním hotelem s názvem Jubileum.
Do Blatné je výborné vlakové spojení ze všech směrů, zajímavá je i lesní zastávka, původně i nákladiště, Závišín. Zcela nechápu, proč právě v Závišíně bylo nákladiště zrušeno; bylo by ideální pro nakládku dřeva. V současné době se dřevo nakládá v Blatné a v nz. Sedlice, pravidelně obsluhované Mn 88700/701, v nz.Radomyšl se odstavují vozy na vlečky Agropodniku. Na trati Blatná - Nepomuk a Blatná - Březnice jezdí manipulační vlak pouze podle potřeby. Blatná byla ještě před pár lety zajímavá dvouramennými mechanickými návěstidly, ale to je již jen historie.

Martin Kubík


Právě přítomno: 345 hostů a žádný gestor