Tentokrát zvu čtenáře rubriky „Cestujeme s Obzorem“ na Kolínsko, o němž se zpívá v Kmochově písničce „stojíš v pěkné rovině“, to ale je menší mystifikace, stejná, jako se pěje v starorakouské vojenské písničce „Hercegovina - lautr rovina“! Z Kolína vyjedeme místní dráhou Kolín - Ledečko (postavenou 15. 12. 1900), která má to štěstí, že je obsazena výpravčím a proto se kolorit staré dobré dráhy ještě nevytratil. O tom se můžeme přesvědčit hned v Ratboři, kde se koná pravidelné křižování vlaků pěkně postaru, kdy má vše pod palcem místní obsluhující výpravčí, jenom ten cukrovar s vlečkou za nádražím již leží léta v rozvalinách.

My vystoupíme hned za Ratboří v pěkné zastávce s poetickým názvem Kořenice a vydáme se polními cestami (po cestě jsou pěkné výhledy do kraje) směrem na Suchdol u Kutné Hory, kde si prohlédneme renesanční zámek, v němž má nyní zázemí Sokol, a na protější straně městečka původně gotický kostel sv. Markéty s barokní farou; na rohu náměstí je možno navštívit restauraci (otvírá od 11 hodin, pivo V. Březno). Právě do Suchdola směřovaly první kroky učitele a hudebníka Františka Kmocha, který zde vyučoval v školním roce 1869-1870.
Cílem naší cesty je další historická obec, která je pozoruhodná středověkou tvrzí. Ta patřila šlechtickému rodu Dalberg (rod vymřel v roce 1940 po meči, poslední šlechtickou majitelkou byla Marie princezna Salm-Salm, rozená Dalberg do roku 1945, nar. 1891 Dačice, zemř. 1979 Haus Loburg). Obec Malešov je pozoruhodná i dalším minipivovarem, který sídlí přímo před nádvořím tvrze. V zimním období je však jeho pivnice uzavřena, proto se vydáváme na místní železniční stanici. Je to opět typické lokálkové nádraží se dvěma dopravními kolejemi, vlečka do bývalého ZZN byla vytrhána a přejezd byl nově upraven. Výpravčí mi pravil: „Občas sem chodí ještě vozy pro uhelné sklady“.
Stanice Malešov je zatím bez odjezdových návěstidel, ale nezadržitelná modernizace míří i sem, nová odjezdová návěstidla již stojí, zatím se znakem neplatnosti, výměny jsou ovládány ručně - místně, ale jak dlouho, se zatím neví, prý je jedna výměna často zaplavována a to si s elektronikou jaksi nesedne. Prodej jízdních dokladů byl v Malešově, tak jako v desítkách jiných stanic, zrušen, čekárna je otevřena a uklizena, ale přímotopná kamínka byla mimo provoz. V žst. Malešov jsou pouze denní služby, v noční době je VSDZ (výluka služby dopravního zaměstnance). Trať Kutná Hora město - Zruč nad Sázavou byla otevřena 1. listopadu 1905. Žst. Malešov leží v km 9,9, další stanicí s výpravčím ve směru na Zruč jsou Zbraslavice, které leží v km 22,2. Je zajímavé, že v platném GVD není na této trati zakreslen ani jeden vlak modře a to ani přerušovaně, takže sporadická obsluha přepravních tarifních bodů je zaváděna operativně.

Martin Kubík