K Balatonu se dá lehce cestovat vlakem po celý rok. Balaton není jen „maďarské moře“, ale i termální lázně v okolí a železnice, která obepíná Balaton ze všech stran. K Balatonu doporučuji pro železniční přátele cestovat trochu netradičně. Z Čech se dá pohodlně dojet vlaky typu Metropolitan do Nových Zámků a vlakem ZSSK do Komárna, kde je možno přenocovat hned u terminálu vlak/bus v levné ubytovně s hostincem. Ráno projdeme župní město Komárno, kde bylo zcela nedávno postaveno nové „Evropské náměstí“ s pitoreskními domy ve všech evropských stylech. Náměstí je doplněno sochami středoevropských vladařů a myslitelů včetně J. A. Komenského či císařovny Marie Terezie.

Přejdeme dunajský most z konce 19. století k žst. Komárom (MÁV), odtud jedeme vlakem relace Komárom (odj. v 8.45 h) - Székesfehérvár (pouhé dva páry vlaků denně). Ze Székesfehérváru pokračujeme do žst. Balatonfenyves, odkud odbočuje úzkorozchodná trať (760 mm, původně 600 mm) do Somogyszentpálu. Z trati odbočuje ještě v odbočce Imremajor trať do termálních lázní Csisztapuszta, ta je však dlouhodobě mimo provoz, ale prý má být alespoň turistický provoz obnoven, termín není znám.
Na trati v současné době jezdí motorové lokomotivy řady Mk 48, které byly po zastavení osobní dopravy na úzkokolejce u Kecskemétu předisponovány do depa Balatonfenyves GV. Tato úzkokolejka je poslední v Maďarsku v režii MÁV a platí na ní tedy FIPky. Všechny ostatní úzkokolejky v Maďarsku provozují lesní či zemědělské společnosti. Letošní závěr zimy byl pozoruhodný i tím, že byl Balaton zcela zamrzlý, teploty tam v posledním únorovém týdnu dosahovaly až minus 20 stupňů.
Cestu zpět je možno uskutečnit přes Celldömölk, v němž jsou také termální lázně, nejnovější v Maďarsku. Z Celldömölku se dojede již do Györu (MÁV) a obnoveným přechodem přes Rajku do Bratislavy Petržalka společnosti GySEV.

Martin Kubík


Právě přítomno: 325 hostů a žádný gestor