Další tratí, která byla na doporučení SŽDC zrušena a posléze změněna na cyklostezku, je trať Hostašovice (původně Hodslavice-Hostašovice) - Nový Jičín horní nádraží. Trať byla otevřena 1. června 1889 jednak pro snadnou přepravu osob na trať Ostrava - Kojetín, ale hlavně pro potřebu továrny na klobouky (TONAK) a ostatních místních produktů. Katastrofou pro trať se stal 24. červen 2009, kdy Novojičínsko postihl silný přívalový déšť, a trať byla na několika místech poškozena. Nebyla ale zničena jako neopravitelná. Na opravu byly dokonce vládou vyčleněny peníze, protože se jednalo o živelní katastrofu a na povodně se vždy peníze uvolní!

SŽDC však odmítla nechat trať opravit pouze z malicherného důvodu - kraj Moravskoslezskýkraj na ní nehodlal nadále objednávat osobní dopravu! Je známo, že kraje v celém Česku podporují železnici ne podle toho, že je pro společnost dopravně, ekologicky či kulturně potřebná, ale podle klíče, jak který hejtman má rád vláčky. V případě této trati bylo město Nový Jičín pro opravu, ale obce chtěly z jakéhosi nepochopitelného důvodu cyklostezku. I tak se stalo, pravil by pohádkář. Je nepochopitelné, že o opravu neusilovala ani Armáda ČR, která měla v km 6,591 odbočující vlečku do opravárenského podniku. Zrušením tratě bylo zrušeno i nákladiště Mořkov-místní nádraží, kde jsou dosud bez napojení na železnici provozovány uhelné sklady.
Projděme či projeďme se po cyklostezce. V Hostašovicích, v suterénu výpravní budovy, je pěkný hostinec s přerovským pivem. Na bývalé trati, nyní cyklostezce, je co chvíli odpočinkové místo s informační tabulí o místních pamětihodnostech. Cyklostezka končí asi dvě stě metrů před bývalým kolejištěm koncové stanice Nový Jičín horní nádraží. Budova je obydlena a v přízemí je umístěna prodejna dlaždic. Trochu mi to připomíná východní Polsko nebo Ukrajinu. Ale alespoň je budova využita.
Město Nový Jičín je krásně opraveno, náměstí je přímo výstavní s podloubím a Mariánským sloupem. Vlakem se z Nového Jičína dostaneme z dolního nádraží Nový Jičín město, které bylo za rok 2015 prohlášeno za nejkrásnější nádraží v Česku. V Novém Jičíně je také krásný secesní hotel Praha ve stylu 1900.
Martin Kubík
Zdroj také zde https://novojicinsky.denik.cz/zpravy_region/trat-novy-jicin-hostasovice-zacinaji20110413.html