Dalším traťovým úsekem, kde kraje bez milosti „neobjednaly“ vlaky, je devítikilometrový úsek Holice (v Čechách) – Borohrádek. Trať Heřmanův Městec - Chrudim město (viz Cestujeme 5. březen 2018) - Moravany - Borohrádek byla zprovozněna 26. září 1899. V současné době (po 10. červnu 2018) je v plnohodnotném provozu již jen úsek Chrudim město – Moravany - Holice (na snímku).

Vlakem dojedeme do dopravny D 3 Holice (výpravčí zde dosloužil v 90. letech 20. století), zde si prohlédneme pěknou staniční vodárnu, z druhé strany vodárenského domku je hostinec, ale od zákazu kouření a EET se změnil na klub, takže cizí mají smůlu. V Holicích je nutno navštívit muzeum místního rodáka cestovatele MUDr. Emila Holuba (1847 Holice - 1902 Vídeň), expozici v roce 2010 nově navrhl Ing. arch. David Vávra, známý z pořadů Šumná města. https://www.holubovomuzeum.cz V blízkosti muzea je pozoruhodná stavba sokolovny z roku 1913 arch. Otakara Novotného (1880-1959) v duchu geometrické moderny. Novotný byl dlouholetý předseda spolku Mánes.
Po prohlídce města se vrátíme zpět k přejezdu u nádraží a pokračujeme na konec Holic a dále po silnici do obce Veliny, kde uzříme krásný dřevěný kostel sv. Mikuláše z roku 1752 http://veliny.cz/turista/kostel-sv-mikulase/. Obec Veliny dokonce provozuje turistickou ubytovnu. Na konci obce Veliny odbočíme na značenou cyklostezku, která je lemována třešněmi či slivoněmi a to již jsme v lese, kde je u trati Holice - Borohrádek postaven altánek s informační tabulí, mimo jiné o trati, ale hlavní tahák je mechanické návěstidlo (jako atrapa), které je trvale na volno. Strojvedoucí z tratě mi říkal: „Je to docela matoucí, podle mého názoru by na něm měl být znak neplatnosti.“ Je velmi zvláštní, že informační tabule zaštítěné Královéhradeckým a Pardubickým krajem vychvalují místní železnici, ale přitom ji nyní likvidují. Cyklostezka byla vybudována v roce 2008 za 13 milionů korun za přispění mimo jiné grantů na provoz cyklobusů! O železnici, která přepravuje celkem bezproblémově kola, ani slovo. (https://hradecky.denik.cz/zpravy_region/borohradek-a-holice-spoji-cyklostezka20080730.html). I z toho je patrné jaký přístup k regionálním železnicím kraje mají a to již léta. Krajští radní, kteří se obměňují každé čtyři roky, absolutně nechápou smysl železnice ani celistvost sítě; když to pochopí, jsou opět volby…
Od altánu pokračujeme do Borohrádku, kde naše putování ukončíme.
Martin Kubík