Za návštěvu zcela jistě stojí gotické město Horažďovice, které leží na trati Horažďovice předměstí - Klatovy - Domažlice. Trať byla otevřena 1. října 1888 jako součást Českomoravské transverzální dráhy, jednotu dráhy vykazuje většina budov s neomítnutou cihlovou stavbou. Železniční stanice Horažďovice leží v km 2,681 a je vybavena elektromechanickým zabezpečovacím zařízením, hradlový řídicí přístroj můžeme spatřit oknem přes osobní pokladnu.

Město Horažďovice je pozoruhodné tím, že se v něm dochovala jedna nejstarších hradebních bran v Česku, pocházející ze 13. století. Město založil v roce 1251 Bavor I. ze Strakonic při rýžovišti zlata na řece Otavě. Krásný je i gotický kostel z 13. století či renesanční zámek. Kolem města je možno dělat různé výlety, například v obci Kejnice, kam se dá dostat regionálním autobusem, se nachází typický vesnický hostinec, původně zájezdní, který provozuje dechovkový kapelník Josef Nauš, kterého jistě znají příznivci dechovek a stanice Šlágr. Hostinec je otevřen pouze náhodně o víkendech nebo na objednávku, což je opravdu rarita.
Není bez zajímavosti, že dlouhá staletí spravoval gotický kostel sv. Petra a Pavla v Horažďovicích Suverénní řád maltézských rytířů, tento řád v 1. světové válce provozoval velmi využívanou flotilu nemocničních vlaků, které byly v době míru deponovány v železniční stanici Strakonice. Obec Kejnice patřila poddansky pod hrad Rabí a Žichovice, které spravoval do roku 1920 knížecí rod Lamberg. Gustav kníže Lamberg (1812-62) byl suspendován pro morganatický sňatek a jeho potomci museli proto předat hrad Rabí a ostatní aktivity kolem Horažďovic pobočné větvi rodu. Gustav měl s vesnickou dívkou Kateřinou Hrádkovou z Čejkovic devět (!) nemanželských dětí (zdroj: Almanach českých šlechtických rodů 2001). Na rozkaz císaře Františka Josefa se s ní oženil a narodilo se jim ještě desáté dítě, ale majetek tím propadl dle zákona o fideikomisu. Poslední Heinrich kníže Lamberg (1841-1929) předal bezplatně (!) hrad Rabí Spolku pro zachování uměleckých, historických a přírodních památek v Horažďovicích. A tím končí dnešní putování.
Martin Kubík


 

Právě přítomno: 449 hostů a žádný gestor