Železniční stanice Bor u Tachova leží na jednokolejné trati Domažlice - Planá u Mariánských Lázní v km 57,5 a na spojovací dráze Svojšín - Bor v km 15,2. První spojení s železničním světem dostal Bor 20. 9. 1903 od Svojšína a až 1. 8. 1910 od Domažlic a Plané. Žst. Bor je sídlem dirigujícího dispečera pro úsek tratě Bělá nad Radbuzou – Bor -Tachov. Mezi Borem a Svojšínem je doprava dle předpisu SŽDC D1 (nyní již jen lidově dé dvojka). Žst. Bělá nad Radbuzou je obsazena přilehlým výpravčím. Mezi Poběžovicemi a Bělou je však opět zjednodušená doprava řízena dirigentem z Poběžovic.

Na trati byla před rokem 1997 velmi silná nákladní doprava, kterou cíleně zlikvidovalo vedení tehdejšího Oblastního ředitelství ČD v Plzni zavedením drastických přirážek k dovoznému za obsluhu nákladišť. Výsledek se brzy dostavil a většina přepravců přešla na kamiony a to posléze i kamenný lom Svržno u Újezdu Svatého Kříže. Vlečka do lomu byla s konečnou platností zrušena k 10. 12. 2016 a následně byla vytržena spojovací výhybka. Je zajímavé, že na stránkách Lomu Svržno je údaj, že je možno přepravovat po železnici ze žst. Poběžovice, tam jsem neviděl za mé návštěvy ani kolo. Stejně tak není již žádná nakládka kameniva u nz Meclov u Poběžovic na trati Poběžovice - Staňkov. Škody, které se staly mylným rozhodnutím v roce 1997, se již asi nikdy nenapraví. O tom se zmiňuje i tento web z roku 2001 http://spz.logout.cz/provoz/lokalky1.html
Vraťme se do Boru. Město Bor leží v nadmořské výšce 469 metrů, bylo založeno v roce 1250 rodem Švamberků (proto je v městském znaku labuť), jímž Bor patřil do roku 1650, od roku 1720 až do roku 1945 patřil Bor knížecímu rodu Löwenstein-Wertheim-Rosenberg. Zámek se stal v 80. letech 19. století centrem hloubání nad sociálními otázkami v tehdejší Evropě - program se jmenoval Haidské téze (v té době se jmenoval Bor - Haid, což vlastně v překladu vřesoviště). Téze se pak staly základem sociální politiky v Německu a Rakousku-Uhersku. Ke 130. výročí tezí v roce 2013 se v Borském zámku sešlo několik desítek odborníků a politiků z Evropy za účasti Aloise knížete zu Löwenstein.
Po roce 1945 byl zámek devastován armádou, posléze sloužil jako zemědělská škola, v současné době je v majetku města Bor, prohlídkový okruh stojí 60,- Kč včetně výstupu na bílou věž. V zámku se dochovala pozdně gotická výzdoba s kuriózní sklípkovou klenbou. I když je zařízení postupně dokupováno, rozhodně zámek stojí za návštěvu, včetně anglického parku. Park byl částečně poškozen po roce 1939, kdy tam byly postavena dřevěné baráky pro Říšskou pracovní službu. Baráky v květnu 1945 rozebrala armáda USA, která je poslala k využití obnoveným Československým státním drahám do Plzně, po rozebrání však přišel rozkaz baráky opět postavit pro internační tábor pro vysídlované Němce. To vše se dočtete na informačních tabulí naučné stezky v parku.
Jeďte do Boru brzy, neboť Plzeňský kraj má v úmyslu neobjednat na trati Svojšín - Bor od prosince 2018 žádné vlaky. Třeba se situace ještě změní. Třeba. Na trati Svojšín - Bor doporučuji vystoupit v zastávce Holostřevy, kde byla do roku 1999 vlečka Silnice Stříbro - Holostřevy. V Holostřevech je pozoruhodný původně románský kostel z roku 1200 a barokní fara s černou kuchyní. Ve faře je nyní kulturní centrum Noe.
Martin Kubík

Právě přítomno: 569 hostů a žádný gestor