Tentokrát zvu čtenáře rubriky „Cestujeme s Obzorem“ do maďarsko-rakouského pomezí, kde je hlavním železničním dopravcem společnost GYSEV/Raaberbahn, na rakouské straně pak ÖBB. Společnosti GYSEV udělil koncesi k provozu císař František Josef I. jako apoštolský král uherský 15. října 1872 prvnímu řediteli GYSEV Viktoru baronovi Erlangerovi pro trať Györ (Ráb) – Sopron - Neufeld an der Leitha. Do roku 1920, kdy Trianonská smlouva vytyčila nové hranice po rozpadu Rakouska-Uherska, byla společnost územně rozdělena do dvou států - východního Rakouska (spolková země Burgenland) a západního Maďarska. Málokdo dnes ví, že Uhersko zasahovalo i na území dnešního Rakouska k řece Litavce: odtud plyne původní název Předlitavsko.

Za návštěvu stojí městečko Közseg, které leží na samé hranici s Rakouskem. Dostaneme se tam právě tratí GYSEV z města Szombáthely. Do roku 1960 byla trať ještě průjezdná pro nákladní dopravu do rakouského Oberloisdorfu, odkud trať dále pokračuje do Deutschkreuzu a peáží přes Sopron do Rakouska; mezi Deutschkreuzem a Oberloisdorfem existuje pouze příležitostná nákladní doprava, mimo časy obsluhy stanic je na trati zaveden drezínový provoz.
Vraťme se však do Köszegu. Město se proslavilo v roce 1532, kdy zde byla poražena turecká armáda o síle dvou set tisíc mužů. V městě se dochoval hrad, který leží uprostřed města, obestavěn pitoreskními domky. Hned u nádraží se nacházejí dokonce dva hostince.
Po přenocování v Köszegu pojedeme autobusem do mezi Čechy oblíbených termálních lázní Bükfürdö a dále s přestupy do vesnice Cirák. Proč právě tam? Protože poblíž Ciráku přistál v polích 20. října 1921 při druhém neúspěšném restauračním pokusu o návrat na uherský trůn císař a král Karel I. (1887-1922) s manželkou Zitou Bourbone Parma (1892-1989). Jószef hrabě Czirák, který mu přistání zařídil, na tomto místě později postavil kapličku, která zde stojí dosud. Ostatně do Ciráku se dá dojít i od vlakové stanice Dénesfa. Z Ciráku pokračujeme zvolením buď vlakové nebo autobusové dopravy do žst. Fertöszentmiklós a dále do Rakouska k Neziderskému jezeru (Neusiedler See), kde je možno přenocovat, možností je v této vinařské oblasti dost. Trať Fertöszentmiklós - Neusiedl am See byla do roku 2010 provozována také společností GYSEV, ale po elektrizaci byla předána ÖBB. Kdo chce vidět Neziderské jezero, ať nezapomene vystoupit v stanici Bad Neusiedl, kde to k jezeru nejblíže. Kdo se chce vykoupat, musí zaplatit 5,50 eur/den. Na naše poměry poměrně hodně. A pak se vracíme přes Vídeň a domů.
Martin Kubík

Odkaz pro ty, co vládnou němčinou:

https://www.junkers.de/kalenderblatt/der-letzte-österreichischer-kaiser-flugbericht-zum-zweiten-restaurationsversuch-oktober

https://www.raaberbahn.at/das-unternehmen/geschichtlicher-ueberblick/

 

 

 

Právě přítomno: 254 hostů a žádný gestor