Jako kratší pěší výlet za každého počasí doporučuji vycházku po cyklostezce Černošice – Mokropsy - Dobřichovice. Cestu je možno zahájit v železniční zastávce Černošice-Mokropsy a po té dle e-mapy dojít do uličky V lavičkách, tím se dostaneme ke krásnému výhledu na mokropeský železniční most, který byl postaven v roce 1911 při zdvoukolejnění tratě Praha-Smíchov - Beroun.

Most byl začátkem května 1945 vyhozen z ložisek, ale jinak nepoškozen, dle vyprávění mé babičky (1908-2000), která se zde v té době zdržovala na letním bytě, opravovala most německá Todtova stavební organizace; 8. května zahodili nástroje a zbraně a šli prý se prý po trati směrem na Plzeň nechat zajmout Američany.
Vraťme se do ulice K lavičkám, strmou uličkou sejdeme k řece Berounce, kde uzříme malebný hostinec V lavičkách (otevřeno středa 17-20 h, pátek 17-22 h, so 11-22 h, ne 11-20 h /29. 10. - 9. 11. zavřeno/), dále pokračujeme mezi chaty nebo kolem řeky a sledujeme staré dřevěné chatičky, postavené ve skále, podobné „železničním ptačím domkům“ v Úštěku. Tyto si však postavili osadníci osady Slunečná mnohdy již po 1. světové válce.
Poté již bez problémů dojdeme do Dobřichovic a přes lávku na vlak v žst. Dobřichovice. V místě sídlí uhelné sklady, které přepravují uhlí po železnici.
Martin Kubík