Nákladiště a zastávka (nz) Všeradice leží v km 11,800 jednokolejné tratě Zadní Třebaň – Liteň - Lochovice (trať 172). Provoz na trati je řízen dle předpisu SŽDC D3, sídlo dirigujícího dispečera bylo nejprve v úvraťové stanici Litni (někdy do poloviny 70. let 20. století), posléze bylo přeneseno do žst. Lochovice, aby bylo znovu přeneseno (po spuštění dálkového řízení na trati Zdice – Písek) až do vzdálené Březnice na trati Zdice – Protivín, v roce 2009. Od GVD 2019 bude již potřetí přeneseno sídlo dirigujícího dispečera - tentokrát logicky do žst. Zadní Třebaň.

Ve Všeradicích se dříve nakládaly suroviny z místních podniků, v současné době se zde nenakládá nic, a proto byla z šetrných důvodů vytržena výměna ve směru na Hostomice pod Brdy, další dvě výměny na liteňském zhlaví byly ponechány, takže se případně dá odstavovat, ale pouze jednosměrně. Místo toho, aby se v nz vybudovala dopravna D3, která bude v budoucnosti pro zvýšení propustnosti této tratě PID nutná, trhají se výměny všude, kde někdo ze SŽDC uzná, že jsou v tom čase (!) zbytné.
Trať má vysoký potenciál pro budoucnost, neboť ve všech vesnicích podél tratě se mohutně staví příměstská výstavba pražských „dojížděčů“. Ale proč jsem navštívil Všeradice? Je zde totiž od roku 2013 další minipivovar s názvem Všerad, který sídlí v bývalé konírně všeradického velkostatku, mimochodem se na velkostatku narodila matka všech kuchařek Magdalena Dobromila Rettigová (1785 Všeradice - 1845 Litomyšl). Velkostatek patřil do 1. pozemkové reformy v roce 1924 orlické větvi knížat ze Schwarzenbergu , do této větve patří politik TOP 09 Karel Jan Nepomuk 12. kníže ze Schwarzenbergu a titulární vévoda Krumlovský (titul dědil po vymřelé hlubocké větvi +1979, k níž byl adoptován. Není bez zajímavosti, že jeden z rodiny Schwarzenbergů, princ Arnošt (1892-1979), žil až do své smrti v roce 1979 (v době ČSSR) v Písku. Arnošt byl právě i posledním šlechtickým majitelem Osova (též na trati 172) a Všeradic. Majetek ve Všeradicích a Osově, jak již bylo uvedeno, nebyl restituován Schwarzenbergům, neboť o něj zde přišli již v roce 1924.
Téměř celý objekt bývalého velkostatku je opravován a spolufinancován z fondů EU v letech 2009-2012, stačí ještě opravit vlastní zámeček a jednu stodolu. V budově špejcharu je vlastivědné muzeum, otevřeno v sezoně. Minipivovar Všeradice je otevřen každý den a provozuje výbornou restauraci za ještě přijatelné ceny, v době obědů ve všední dny je zvýhodněné menu, teplá jídla od 95,-Kč, menu 125 Kč. http://www.zamecky-dvur.cz/pivovar/
Martin Kubík


 

Právě přítomno: 370 hostů a žádný gestor