Jen pár kroků od vltavského nábřeží, nedaleko budovy, v níž sídlí ministerstvo dopravy a vedení Českých drah, se nachází Poštovní muzeum, které právě dnes slaví sto let od svého vzniku. Při této příležitosti je v muzeu otevřena výstava nazvaná 100 let – 534 autorů. Výstava se zaměřuje v první řadě na dosud neznámé, nepoužité a neprovedené návrhy poštovních známek, vzniklé v průběhu stoleté historie československé a české známkové tvorby.

Návštěvníci výstavy se mohou seznámit mimo jiné například s výtvarnými návrhy Alfonse Muchy, Karla Svolinského, Maxe Švabinského, ale také Václava Špály, či Josefa Čapka (na snímku) a dalších více než pěti stovek autorů. Za sto let trvání muzea (založeno bylo přesně před sto lety – 18. prosince 1918) bylo vydáno více než čtyři tisíce známek, z toho přes tři tisíce československých a tisícovka českých. Výstava zachycuje jejich průřez - od první republiky přes Protektorát Čechy a Morava, období komunismu, až po současné návrhy známek.
Muzeum je umístěno v historickém domě, někdejším mlýně mlynáře Vávry, a kromě známek nabízí i pohled do interiéru budovy s nástěnnými malbami z roku 1847 od významného českého malíře Josefa Navrátila, či historická kachlová kamna.

Výstava 100 let – 534 autorů bude otevřena pro veřejnost až do 20. března 2019, otevírací doba muzea je od 9 do 17 hodin, kromě pondělí. Vstupné činí 50 Kč, snížené 10 Kč.


Miroslav Čáslavský