Na poslední chvíli jsem navštívil výstavu původně českého fotografa a leteckého inženýra Josefa Koudelky (narozen 10. ledna 1938 v Boskovicích - původní trať Skalice nad Svitavou - Chornice - Třebovice v Čechách, nyní lokálka rozsekaná krajskou hranicí). Josef Koudelka byl původně amatérským fotografem zachycujícím divadelní představení - např. Semafor. V den invaze „spřátelených armád“ 21. srpna 1968 do Československa významně a odvážně zachytil momenty marného zápasu obyvatel Prahy proti okupantům. Výstava je sugestivně obohacena filmovými záběry dokumentaristy a režiséra Jana Němce (1936-2016) a autentickými zvukovými nahrávkami Československého rozhlasu za zvuků přistávajících letadel, střelby z lehkých zbraní a výkřiků občanů.

Na jednom snímku je i akumulátorový vozík žst. Praha-střed (nyní Praha-Masarykovo nádraží, vozík i přeprava spěšnin nejen na „Masně“ skončila v propadlišti dějin), jak jede s hordou mladíků po Příkopech 21. 8. 1968. Výstava ve Veletržním paláci v Praze probíhá do 6. ledna 2019.

Rok 1968 i 1969 zamíchal osudem tisíců občanů tehdejší ČSSR, ale i zaměstnanců ČSD. Desítky náčelníků železničních stanic byly po okupaci odvolány z funkcí, vyhozeni ze služeb ČSD byli i někteří strojvedoucí, kteří se odklonili od ROH a zakládali již v roce 1968 Federaci strojvedoucích. Například strojvedoucí Jaroslav Čamra (můj vzdálený strýc) z Havlíčkova Brodu skončil jako topič, nikoli na parní mašině, ale v jednom podniku. Sám fotograf Koudelka posléze emigroval a stal se francouzským občanem. Rok 1968 a hlavně pak rok 1969 ukázal na čas, kdy se vyprofilovaly charaktery lidí. Jak již řekl Karel Čapek (zesnul před 80 lety) - kdo mění názor - žádný neměl.

Martin Kubík

Fotografie z výstavy autor článku.
 

Právě přítomno: 190 hostů a žádný gestor