Žst. Dvůr Králové nad Labem leží na jednokolejné trati Jaroměř - Stará Paka v km 54,230. V roce 2016 bylo na trati zavedeno dálkové řízení se sídlem DOZ v žst. Stará Paka. Trať byla uvedena do provozu v červnu 1858 Jihoseveroněmeckou spojovací dráhou (SNDVB) jako součást tratě Turnov - Pardubice. Tedy ještě před prohranou bitvou u italského Solferina (1859) a před porážkou našich (starorakouských) vojsk u Sadové (Hradce Králové) v roce 1866 od útočícího Pruska.

Od prosince 1955 se po vlečce žst. Dvůr Králové - Teplárna ČEZ (v centru města) přepravuje uhlí, provozovatelem vlečky je společnost pana Puše, vlastníkem ČEZ. Dle informací se do uhlí již nyní přidává biomasa a v budoucnosti by měla biomasa vytápět teplárnu. Doufejme, že se bude i nadále vozit po vlečce, která má sklonové poměry kolem dvaceti promile. Uhlí dopravuje ve vozech Falls (dříve Wap) ČD Cargo. Provozovatel vlečky pan Puš je i železničním nadšencem, v areálu je možno přes plot spatřit vůz Bai-k, opatřený historickým nápisem ČSD, služební vůz typu rybák, poštovní vůz či motorové lokomotivy neznámých čísel, neboť vstup do závodu je z bezpečnostních důvodů zakázán.
Poblíž teplárny se nachází prodejní místo plynárenské společnosti Innogy, jež zdobí trvale svítící plynová lampa (i to byl můj důvod cesty do Dvora). Plynové lampy totiž v minulosti osvětlovaly celý Dvůr Králové, neb zde byla plynárna. V průmyslové čtvrti se nachází i téměř nový pivovar Tambor s prodejnou piva a výčepem - otevřen je celoročně v pracovní dny, pivo se točí pouze od 14 hodin, dopoledne se prodává pouze lahvové.
Další důvod návštěvy je známá ZOO safari - i v ní je nově otevřen mikropivovar s pivem Safari, které však poněkud drahé.
Dvůr Králové byl založen v roce 1260 jako manský obvod Dvora, posléze jako věnné město českých královen. Za třicetileté války se zde udál zázrak - při několikátém vymáhání výpalného od Švédů přinesla jedna měšťanka před bránu sochu Panny Marie, náhle se zatáhlo a padla neproniknutelná mlha, Švédové odtáhli a již se nikdy nevrátili. Soška je od té doby na hlavním oltáři gotického kostela sv. Jana Křtitele (postaven ve 14. století). Podle Jana Palacha, symbolu odporu proti nastupující normalizaci v roce 1969, je ve Dvoře Králové od roku 2017 pojmenován most přes Labe. Kdo pojede do Dvora Králové od Jaroměře, může si povšimnout, že bývalá žst. Kuks byla zbavena při revitalizaci všech odbočných kolejí a stala se pouze automatickým oddílovým hradlem v km 47,631, takže není možno vlaky křižovat - mezistaniční úsek je nyní dlouhý 14,5 kilometru(!). Dále byla vytrhána vlečka v Jaroměři i s malým ranžírem. Prostě se zbavíme kolejí a „bude se žít lépe a radostněji.“ Že není kde co odstavit, nikoho nepálí.

Martin Kubík