Úzkokolejná trať Cranzahl - Kurort Oberwiesenthal leží sice od českých hranic co by kamenem dohodil, ale po zastavení pravidelné osobní dopravy (mimo víkendy v letním období) na trati Chomutov - Vejprty - Cranzahl je trať vlakem z Česka těžko dostupná. Do Cranzahlu se dá cestovat vlakem jedině přes Drážďany - Flöha (Chemnitz) nebo přes Potůčky/Johangeorgenstadt s podstatnou zajížďkou.

I tak doporučuji variantu začít cestu z Cranzahlu a vychutnat si téměř trvalé stoupání tratě, až 33 promile, s nejvyšší traťovou rychlostí 25 km/h. Trať je řízena německou obdobou předpisu D3, výpravčí jsou v Cranzahlu a na úzkokolejce v Kurortu Oberwiesenthal. Dopraven je na sedmnáctikilometrové trati dokonce pět. Cranzahl leží v nadmořské výšce 654 metrů nad mořem a konečná stanice je ve výšce 892 metrů n/m. Hlavní technologické zázemí je v Kurortu Oberwiesenthal, pobočné v Cranzahlu. V Cranzahlu jsou vůbec kuriozity - mechanická návěstidla, nádražní bufet s výdejnou jízdenek, informační tabule mechanické. Prostě v Cranzahlu je starý drážní svět v pořádku.
Hlavní trať je mimo Cranzahl řízena dálkově z Annabergu - Buchholz Süd, podle toho vypadají bývalá obsazená nádraží - pustnou, ale postupně se některá opravují.
Vraťme se na úzkokolejku. Trať byla otevřena 19. července 1897 a byla nejdražší mezi saskými úzkokolejkami. Existovaly i plány na propojení tratě s Jáchymovem, ale ty zhatilo jako i v jiných případech vypuknutí války v roce 1914. V Cranzahlu i Kurortu Oberwiesenthal jsou ve stanicích turistická centra se suvenýry a typickými krušnohorskými bylinnými šnapsy, některé jsou nazvány i podle lokálky.
Z Kurortu Oberwiesnthal se dá do Česka vrátit přes Boží Dar a Jáchymov, kam jezdí občas autobus; jeden jede i přímý z Kurortu Oberwiesenthal. Trať chtěli již za časů NDR zrušit v roce 1973, poté po „reformě“ DR/DB AG v roce 1993. Naštěstí k tomu nedošlo, nyní trať fúzovala do svazu VMS, provozovatel zůstal SDG, takže budoucnost je zajištěna. Vlaky jezdí poslední dobou velmi obsazené, turisty na vlaky dovážejí i hotelové autobusy.
Martin Kubík

Právě přítomno: 354 hostů a žádný gestor