Lázně byly oficiálně založeny v roce 1793 císařem Františkem I., (1768-1835), v roce 1792 byl korunován českým králem. V lázních je velké množství léčivých pramenů, používaných při ženských chorobách (František), srdečních, zažívacího ústrojí (Glauberovy prameny) a dýchacích orgánů (Luční, Solný). Pro uhličité koupele se využívají Císařské lázně, používá se i rašelina ve Slatinných lázních, kam se dováží úzkokolejnou drážkou; dráha je v provozu pouze od jara do podzimu a podjíždí pod mostem trať Cheb - Františkovy Lázně poblíž zastávky Františkovy Lázně-Aquaforum.

Komplex lázní je typickým dokladem klasicistní výstavby konce 18. a počátku 19. století. Od roku 1992 jsou lázně prohlášeny městskou památkovou rezervací. V kolonádě Lučního a Solného pramene se nachází muzeum starých automobilů. Zajímavostí lázní je i komplex pro léčení srdečních chorob Harwey, který byl prakticky poslední velkou stavbou z období konce Rakouska-Uherska, základní kámen položil poslední český místodržitel Max Julius hrabě Coudenhove (1865-1928) v roce 1916. Dům měl sloužit pro rekonvalescenci válečných invalidů, byl dokončen na jaře 1918. Poblíž domu je vývěr pramenu Glauber I. a oblíbená restaurace Rybářská bašta, kam chodíval na oběd při lázeňském pobytu prezident Václav Havel (1936-2011).
Železnice byla dovedena do Františkových lázní v roce 1865 - trať Marktredwitz - Cheb - Františkovy Lázně -/Bad Brambach/Aš - Hof a 1871 Buštěhradskou dráhou tratí z Tršnice. Trať Tršnice - Františkovy Lázně není v současné době využívána v osobní dopravě, což je škoda. Ještě v ne tak dávné době po ní jezdily i rychlíky Karlovy Vary - Lipsko. Na trati Tršnice-Františkovy Lázně není v současném GVD trasován žádný vlak ani podle potřeby, v úseku Fratiškovy Lázně - Vojtanov - Bad Brambach jsou trasovány pouze osobní vlaky, žádný nákladní - ač to byl dříve důležitý nákladní přechod do Německa, zvláště za časů NDR (DR) a trať byla elektrizována.
Úsek Vojtanov - Bad Brambach několikanásobně projíždí peáží. Trať Tršnice - Františkovy Lázně by šla využít při uvažovaném prodloužení Pendolina do a z Karlových Varů. Pravidelný manipulační vlak je zaváděn pouze v trati Cheb - Františkovy Lázně - Aš. Sídlo dirigujícího dispečera pro trať Aš - Aš město - Hranice v Čechách je ve Františkových Lázních.

Martin Kubík