Železniční muzeum v polském Slezsku Jaworzyna Ślaska (dříve Königszelt) se stalo dostupnější pro české občany, kteří jezdí výhradně vlakem, po každodenním zprovoznění tratě Trutnov – Královec – Lubawka - Sedzislaw, či po víkendovém zprovoznění tratě Meziměstí - Walbrzych od konce dubna. Muzeum vzniklo počátkem 90. let 20. století v bývalé výtopně, která byla postavena v roce 1906-7. Více o tarifu na https://www.kolejedolnoslaskie.pl/

Původní výtopna stála a ještě stojí přímo uprostřed nádraží. V současné době prochází celá žst. Jaworzyna generální rekonstrukcí, odbavovací hala je vskutku čistě upravena, avšak osobní pokladna je zrušena, budovu hlídá nepřetržitě ochranka kamerami. První vlak do Jaworzyny přijel již v roce 1843 z Vratislavi (Wroclav, Breslau), v roce 1844 ze Svídnice (Świdnica, Schweidnitz) a 1856 z Lehnice (Legnica, Liegnitz). Slezsko do roku 1945 patřilo pod Prusko (Německo). V letech 1356 až 1757 (roky se uvádějí v částech Slezska rozdílně, toto je přibližné) bylo Slezsko součástí dědičných zemí Českého království v rámci starého Rakouska.
Po roce 1990 dochází k rozvratu PKP a rušení tratí, nejprve se ruší přežívající parní provoz. Nemožnost nahradit parní lokomotivy levnějšími motorovými vozy byla pro PKP po změně politického uspořádání tragédií.
Původní majitel muzea bylo PKP, které v té době uvažovalo zachovat muzejní provoz na trati Swidnica - Jedlina Zdrój s parními lokomotivami umístěnými v muzejní výtopně. Doba byla tehdy rychlejší a trať do Jedliny byla nechána napospas náletovým dřevinám. Po třiceti letech chátrání má být obnovena.
Muzeum nemá t. č. žádnou provozní parní lokomotivu, což se má brzy změnit: lokomotiva Tkt 48-18 se právě uvádí do provozuschopného stavu vlastními silami v muzeu. Muzeum mělo v roce 2001 také namále, PKP ho chtělo ponechat zubu času a stroje by patrně skončily ve šrotu, ostatně plno takových strojů je i odstaveno kolem muzea. Nyní muzeum vlastní Muzeum průmyslu a železnic ve Slezsku. Nedávno dokonce odkoupilo od českého KŽC motorový vůz 830 189-7. Proto navštivte muzeum, stojí za to.
více o muzeu na https://muzeumtechniki.pl/zwiedzanie-muzeum/
Martin Kubík