V jednom dílu Cestujeme z Obzorem jsme zavítali do Jesenice z dálkově řízené žst. Petrohrad, kde však prakticky nic nestaví (úřaduje Ústecký kraj a GW Train Regio). Žst. Jesenice leží na naší nejdelší živé lokálce Rakovník - Blatno u Jesenice - Bečov nad Teplou. V Jesenici je žst. obsazena výpravčím, který je současně dirigujícím dispečerem dle předpisu SŽDC D3 ve směru na Rakovník, ve směru na Blatno je provoz jako jediný úsek na této trati řízen dle předpisu SŽDC D1. Do Jesenice je veden pravidelný Mn 86655/54 od Blatna. V Jesenici se několikrát denně křižují osobní vlaky.

Město Jesenice (dříve Jechnitz) leželo hluboko do roku 1945 za jazykovou hranicí, ta byla do roku 1945 (odsun Němců) v dopravně Pšovlky (Pschoblick). V Jesenici dlouhá léta žil a založil zde železniční modelářský klub pan Vladimír Zuska, pamětník provozu na trati před 2. světovou válkou a autor řady železničních publikací o Rakovnicku. Vydal brožuru o trati Rakovník - Bečov nad Teplou/Bochov v roce 1997. Fotografoval poslední roky parního provozu - například lok 423.013,093 či 433.044 v roce 1969 v Jesenici atd.
V Jesenici je možno navštívit Vlastivědné muzeum, které však zklame železničáře, není tam žádná zmínka o trati ani o místním občanu panu Zuskovi, je tam však expozice původní jesenické lékárny z doby Rakouska-Uherska. Lékárna je v Jesenici dosud, ale dle slov pracovnice muzea je i její osud nejistý - lékárník a majitel lékárny i domu je v důchodovém věku a nemůže za sebe sehnat náhradu. Též stav místních hospod je tristní. Vyhlášený penzion a restaurace u nádraží je léta v rekonstrukci. Najíst se lze pouze v cukrárně, kde je dokonce točené pivo Staropramen a minutková jídla.
Z Jesenice se vydáme kolem rekreačního a oblíbeného velkého rybníka po žluté turistické značce krásnou kaštanovou alejí kolem altánu Plaveč a bývalému poplužnímu dvoru panství hrabat Czernínů z Petrohradu k baroknímu loveckému zámečku Svatý Hubert, dále pokračujeme pěkným lesem po modré značce až do obce Kůzová (Wallisgrün). Obec je zajímavá tím, že sem hrabě Wallis pozval k usídlení 250 Židů vyhnaných z jiných obcí, které patřily hraběnce Lažanské. Za obcí Kůzová, po zelené značce na potoku Javornice, u bývalého mlýna, opouštíme bývalou jazykovou hranici a dostaneme se na vlak do dopravny D 3 Čistá (ve Středočeském kraji), další rakovnickou lokálku Rakovník – Kralovice - Mladotice. Jelikož je od roku 1997(!) zavedena dlouhodobá výluka bez jakékoli známky oprav mezi Kralovicemi a Mladoticemi (úsek je totiž v Plzeňském kraji s jinými pány), nezbývá nám, než jet vlakem zpět do Rakovníka.
Martin Kubík


 

Právě přítomno: 192 hostů a žádný gestor