Žst. Mnichovo Hradiště leží v km 89,206 na jednokolejné trati Praha hl. n. / (Kralupy nad Vltavou) – Neratovice - Turnov (070). Záměrně uvádím Kralupy, neboť trať zprovoznila v roce 1865 společnost TKPE - Turnovsko-kralupská dráha, úsek z roku 1872 Neratovice -Praha hl. n. patřil zprvu BNB - České severní dráze, společnosti se v 80. letech 19. století spojily, avšak v roce 1908 byla společnost zestátněna jakožto i několik dalších velkých železničních společností na sklonku Rakouska-Uherska.

Vedení mnohonárodní monarchie prozíravě železnice zestátňovalo a sjednocovalo, jedině tak byl celek životaschopný a pro cestující z hlediska jednotného tarifu příjemný. V současné době se jde zcela opačnou cestou, proto i na této trati SŽDC budou jezdit od nového GVD rychlíky v režii dopravce Arriva v relaci Praha - Tanvald. Osobní a spěšné vlaky zůstávají na trati 070 u dopravce ČD, a. s.
Mnichovo Hradiště je od roku 1992 Městskou památkovou zónou. Je zajímavé, že město založil cisterciácký klášter sídlící od roku 1154 v nedalekém Klášteře-Hradišti nad Jizerou. V městě se nachází původně renesanční zámek postavený v roce 1602. Zajímavostí je, že je zde v kapli svaté Anny u kostela Tří králů, po přenesení ostatků v roce 1785 po zrušení kláštera ve Valdicích u Jičína, uložen k věčnému spánku vojevůdce Albrecht vévoda z Valdštejna (1583 – 1634, zavražděn v Chebu). Zámek patřil do roku 1945 hraběcí větvi rodu Waldstein-Wartenberg.
Po prohlídce zámku můžeme dojít procházkou necelé dva kilometry k cisterciáckému klášteru v obci Klášter-Hradiště nad Jizerou, klášter byl již v roce 1420 zcela zdemolován husity, zbyly pouze sklepy a gotický portál řádového kostela. V roce 1859 byl na místě kláštera vybudován známý pivovar, který nyní patří do čínské pivovarské skupiny. Budova pivovaru je však notně sešlá a zasloužila by si opravu. Po pivovarem je výborná pivovarská restaurace ve skalních sklepích a vedle je čtyřhvězdičkový hotel, který moc nekoresponduje se zanedbanou budovou pivovaru.
Zpět je nejlépe jít opět pěšky, neboť autobusové zastávky v obci jsou postaveny chaoticky a ani místní paní na poště ani řidič (!) jiného autobusu, mi nedokázali poradit, odkud jede autobus na Bakov nad Jizerou. Když jsem našel správnou zastávku sám až u třetího označníku v obci, autobus mi ujel. Proto se má jezdit jedině vlakem, nádraží lehce najde každý. Navíc se dá po cestě vykoupat na upraveném břehu Jizery pod mostem, nemůžete minout.
Martin Kubík

Právě přítomno: 260 hostů a žádný gestor