Žst. Mnichovo Hradiště leží v km 89,206 na jednokolejné trati Praha hl. n. / (Kralupy nad Vltavou) – Neratovice - Turnov (070). Záměrně uvádím Kralupy, neboť trať zprovoznila v roce 1865 společnost TKPE - Turnovsko-kralupská dráha, úsek z roku 1872 Neratovice -Praha hl. n. patřil zprvu BNB - České severní dráze, společnosti se v 80. letech 19. století spojily, avšak v roce 1908 byla společnost zestátněna jakožto i několik dalších velkých železničních společností na sklonku Rakouska-Uherska.

Vedení mnohonárodní monarchie prozíravě železnice zestátňovalo a sjednocovalo, jedině tak byl celek životaschopný a pro cestující z hlediska jednotného tarifu příjemný. V současné době se jde zcela opačnou cestou, proto i na této trati SŽDC budou jezdit od nového GVD rychlíky v režii dopravce Arriva v relaci Praha - Tanvald. Osobní a spěšné vlaky zůstávají na trati 070 u dopravce ČD, a. s.
Mnichovo Hradiště je od roku 1992 Městskou památkovou zónou. Je zajímavé, že město založil cisterciácký klášter sídlící od roku 1154 v nedalekém Klášteře-Hradišti nad Jizerou. V městě se nachází původně renesanční zámek postavený v roce 1602. Zajímavostí je, že je zde v kapli svaté Anny u kostela Tří králů, po přenesení ostatků v roce 1785 po zrušení kláštera ve Valdicích u Jičína, uložen k věčnému spánku vojevůdce Albrecht vévoda z Valdštejna (1583 – 1634, zavražděn v Chebu). Zámek patřil do roku 1945 hraběcí větvi rodu Waldstein-Wartenberg.
Po prohlídce zámku můžeme dojít procházkou necelé dva kilometry k cisterciáckému klášteru v obci Klášter-Hradiště nad Jizerou, klášter byl již v roce 1420 zcela zdemolován husity, zbyly pouze sklepy a gotický portál řádového kostela. V roce 1859 byl na místě kláštera vybudován známý pivovar, který nyní patří do čínské pivovarské skupiny. Budova pivovaru je však notně sešlá a zasloužila by si opravu. Po pivovarem je výborná pivovarská restaurace ve skalních sklepích a vedle je čtyřhvězdičkový hotel, který moc nekoresponduje se zanedbanou budovou pivovaru.
Zpět je nejlépe jít opět pěšky, neboť autobusové zastávky v obci jsou postaveny chaoticky a ani místní paní na poště ani řidič (!) jiného autobusu, mi nedokázali poradit, odkud jede autobus na Bakov nad Jizerou. Když jsem našel správnou zastávku sám až u třetího označníku v obci, autobus mi ujel. Proto se má jezdit jedině vlakem, nádraží lehce najde každý. Navíc se dá po cestě vykoupat na upraveném břehu Jizery pod mostem, nemůžete minout.
Martin Kubík