Na pražských Hradčanech v Letohrádku královny Anny zvaným Belveder je do 30. 11. výstava Pád železné opony. Vstup na výstavu je volný. Na velkoformátových fotografiích je zachycen přelomový rok 1989 v bývalém Československu, Polsku, Maďarsku a bývalé Německé demokratické republiky. Panely jsou umístěny uvnitř Letohrádku, vně budovy a v blízkosti „Zpívající fontány.“ U vstupu je zbudována maketa pádu Berlínské zdi a jako symbol skutečný trabant.

Na výstavě nechybí ani fotografie vztahující se k železnici. Na jedné fotografii je mezi demonstranty na Václavském náměstí vidět i železničář v uniformě, dlouholetý výpravčí a tvář žst. Davle, pan Skořepa (stanice je od roku 2016 jako dálkově ovládaná dopravna zapojena do DOZ Vrané nad Vltavou). Na fotografiích vidíme i stávkující dělníky z pražských podniků, podniky již nyní většinou neexistují. Svět se za posledních třicet let dost změnil, a proto by výstavu měli vidět pamětníci pro osvěžení a mladí lidé pro poučení. Každopádně před třiceti lety z fotografií čiší nadšení pro novou budoucnost a kulisy měst tehdejší doby působí velmi omšele včetně uvadající socialistické výzdoby.
Letohrádek Belveder nechal v čistém italské renesančním stylu letech 1538-1565 vystavět český král Ferdinand I. Habsburský (1503-1564) pro svou choť Annu Jagellonskou (1503-1547), ta se však dokončení stavby bohužel nedožila, zemřela po porodu 15. dítěte.
Martin Kubík
 

Právě přítomno: 378 hostů a žádný gestor