Záhorskou Ves jsme v rubrice „Cestujeme s Obzorem“ opustili 4. dubna 2018. Nyní přichází z Bratislavského kraje jako ledová sprcha zpráva, že v návrhu GVD 2020 bude již podruhé po Dzurindově rošádě v roce 2003 zastavena osobní doprava na trati Zohor - Záhorská Ves, ale i letní doprava Zohor - Plavecké Podhradie.


Je pozoruhodné, že v době klimatických změn, kdy se v celé Evropě stávkuje za zastavení změn klimatu, ruší se na Slovensku i sousedním Rakousku další osobní železniční doprava a nahrazuje se autobusy, které objíždí každou zapadlou vesničku a tudíž se pro pendlery a studenty stává z časových důvodů nepoužitelným. Lidé pak volí radši vlastní automobil. Na Slovensku mě zaujal v posledních 15 letech, poté co začalo šílenství rušení osobní dopravy, jeden fenomén - osobní doprava se ruší právě v oblastech s nejnižší životní úrovní a národnostně smíšeným obyvatelstvem. Zdá se mi, že je toto rušení podprahově namířeno proti národnostním menšinám. V roce 2003 byla „vygumována“ osobní doprava právě na jižním Slovensku, kde se vyskytují romské, maďarské a zbytky německé národnosti. V Záhorské Vsi se vyskytují naopak smíšené moravské či romské menšiny. Možná je to jen můj pocit, možná se jen mýlím. Ale když jsem poslal dotaz na slovenské ministerstvo dopravy (viz dále), nebylo mi smysluplně odpovězeno.

Vážený pane ministře dopravy,
jelikož jste ministr za stranu MOST - Híd, která zastupuje národnostní menšiny na Slovensku, bylo by pěkné, kdybyste se zasadil o obnovu osobní železniční dopravy na regionálních tratích v jižním a východním Slovensku, které zlikvidovala Dzurindova vláda v roce 2003. Jedná se o tratě Plešivec - Muráň, Plešivec - Slavošovce, Rožňava - Dobšinná či Moldava nad Bodvou město - Medzev. Tyto tratě byly hojně navštěvovány i českými turisty. Já osobně jsem své cesty na Slovensko od zrušení osobní dopravy na většině regionálních tratí radikálně omezil a nejsem sám, plno českých železničních cestovatelů jezdí radši do Maďarska, kde k rušení došlo v daleko menší míře a premiér Orbán tratě postupně obnovil. Dále je tragické, že mezi Slovenskem a Maďarskem jsou prakticky až na výjimky zrušeny všechny železniční přechody pro osobní dopravu ŽSR/MÁV. Proč se nezavede opět osobní doprava mezi stanicemi Lučenec - Ipolytarnoc? Navíc je vedle tratě termální koupaliště. Nechápu také, že v úseku Moldava nad Bodvou - Lučenec nejezdí prakticky žádné osobní zastávkové vlaky!
Martin Kubík

Odpověď z ministerstva dopravy Slovenské republiky:

Dobrý deň,
možno ste nepostrehli, ale súčasné vedenie ministerstva sa snaží tam, kde je základný potenciál pre železničnú dopravu príslušnú trať a osobnú prepravu na nej obnoviť. Zaviedli sa vlaky medzi bratislavskou Petržalkou a maďarskou Rajkou, Zvolenom a Šahami a pred pár dňami medzi Bánovcami nad Ondavou a Veľkými Kapušanmi. Novými vlakmi sme spojili Košice s ukrajinským Mukačevom a cez letné prázdniny budú môcť využívať dopravu cez hranice medzi poľským Lupkowom a Medzilaborcami a od tohto roku aj medzi Popradom a Muszynou. Všetko sú to trate, kde vidíme priestor na dlhodobý rozvoj. Ostatné trate zatiaľ takýto vývoj nezaznamenali. Netvrdíme, že by neboli pre turistov zaujímavé, ale doprava nemôže byť prioritne založená na turizme. Každé obnovenie dopravy musí mať jasný ekonomický benefit. Prevádzka vlakov pre 5 - 10 cestujúcich je hazardom s verejným financiami a to nie je naša cesta. Našim zámerom je ponúkať systémové a hlavne udržateľné riešenia, ktoré dávajú zmysel a ktoré môžu byť aj odrazovým mostíkom pre ďalšie regióny.
S pozdravom odbor komunikácie| oddelenie pre komunikáciu s verejnosťou.


 

Právě přítomno: 221 hostů a žádný gestor