V jihozápadní části Českého krasu leží obec Suchomasty, která je známa svým pivovarem (na snímku v současné podobě), který byl založen v roce 1601. V roce 1891 ho tehdejší majitelé - rodina Marešova - nechali přestavět na parostrojní od firmy Ringhoffer. Zajímavou informací na desce naučné stezky je údaj, že pivovar dodával své pivo například i vyhlášené smíchovské restaurace Plzeňka, po níž se dosud jmenuje tramvajová zastávka, poslední před Smíchovským nádražím.

Restaurace Plzeňka se nachází toho času ve stavu ruiny, ještě v roce 1992 jsem zde spolu kolegyněmi a kolegy výpravčími oslavoval dopravní přezkoušení. V pivovaru Suchomasty je dosud v provozu pozoruhodná sladovna. Již jak jsem do vsi přicházel, ovanula mě lahodná vůně sladu. V provozu je i původní pec, která roztápí sladovnickou technologii. Vlastník budovy a sladovny je majitel minipivovaru Medvěd-Beroun poblíž žst. Beroun. Budovy se nachází ve stavu omšelém, a proto jsou vyhledávané jako filmařské lokace. Vedle pivovaru se nachází původní pivovarské hospoda, ta však je dle sdělení dělníka ve sladovně pouze na objednávku.
Ze Suchomast jsem pokračoval k vápencovému velkolomu a vápence Čertovy Schody. V lednu roku 1961 byla k Čertovým Schodům zaústěna železniční vlečka, před bránou jsem zahlédl kilometrovník 5,200. Koncová stanice vlečky Čertovy schody je obsazena výpravčím vlečky. Vlaky jsou řízeny mezi výpravčím Beroun, seřaďovacím nádražím a výpravčím vlečky JOP Čertovy Schody. Vlaky na vlečku jsou vedeny jako liché, z vlečky jako sudé (informace hlavně pro pana Schreiera, co mě onehdy skrz číslování kritizoval v Obzoru: zde opravdu platí sudá a lichá stoprocentně!!). Za nemožného dorozumění je jízda na vlečku zakázána. Není bez zajímavosti, že vlečka Čertovy Schody je zaústěna v Berouně seř. nádr. do další vlečky s názvem VČS v km 39,503 výhybkou č. 213. Hraničník (návěst Hranice provozovatele dráhy) je umístěn před výhybkou V9 v km 40,214.
Na vlečku a z vlečky Čertovy Schody se jezdí i několikrát denně. Za mé návštěvy prováděla obsluhu vlečky vlečková lokomotiva 740 782-8 vyrobena v ČKD Praha v sérii z let 1983-84 (původně řada T 448.0). Na vlečce jsou kvalitní dřevěné pražce a na dvou místech je u kolejnic umístněna mazací soustava, proti nadměrnému hluku a ojíždění kolejnic v obloucích, na trati - vlečce je trvalý spád/stoupání 15-20 promile, dále jeden PZS 3 ZNI v km 4,442 se závorami (P 10241) a jeden ocelový most. Poblíž vlečky možno spatřit vodní nádrž „Suchomasty“ na pitnou vodu. Provozovatel vlečky je Velkolom Čertovy Schody a. s. http://www.okridlenekolo.euweb.cz/historicke_fotografie/Uzkorozchodna_drazka-KZ.html
Martin Kubík

                        

Právě přítomno: 306 hostů a žádný gestor