Železniční stanice Nižbor leží v km 9,485 jednokolejné tratě Rakovník - Beroun, je stanicí přednostního směru do žst. Hýskov. V žst. Nižbor je v určitou dobu zaváděna výluka dopravní služby (VDS). Stanice je vybavena reléovým zabezpečovacím zařízením 3. kategorie. V mezistanicím úseku Nižbor - Zbečno je telefonické dorozumívání, v mezistaničním úseku Nižbor - Hýskov je automatické hradlo AH88. Trať Rakovník - Beroun byla ještě donedávna rájem mechanických návěstidel, to je však již minulostí. Trať byla uvedena do provozu v roce 1876 a byla jako jedna z mála ve své době vybudována nikoli renomovanou soukromou společností, ale státem – císařsko-královskou státní dráhou (kkStB) - jako součást tratě Protivín - Zdice, mimo úseku Zdice – Beroun (Česká západní dráha BWB) - Rakovník.

Na trati se udržel poměrně dlouho parní provoz - do cca roku 1976 zde jezdily lokomotivy řady 464.0, do počátku 70. let ještě i 354.1. Mám na pravidelný parní provoz na této trati osobní vzpomínku z roku 1974, přesně si vybavuji křižování parních vlaků a dobírání vody v žst. Zbečno, hovořil jsem tehdy jako dítě se strojvedoucím, který, ukazujíc mi stanoviště, říkal: „Nanejvýš to tady vydržíme s párou ještě tak dva roky.“
Vraťme se do roku 2019 do Nižboru. Naproti žst. pracuje již od roku 1846 sklárna firmy Rückl, který ji převzal v roce 1903. V roce 2016 ji rodina Rückl prodal továrníkovi Wichterlemu ze známé podnikatelské staré rodiny z Prostějova, vnuk akademika Otto Wichterleho (1913-1998), zachránil sklárnu před úpadkem. Nyní sklárna prosperuje a žije i z turistického ruchu, za mé návštěvy jsem napočítal hned čtyři autobusy turistů z EU: z Dánska, Španělska či Německa. https://www.ruckl.com/cs/cms/1/navstivte-sklarnu?SubmitCurrency=1&id_currency=1
Na nádraží Nižbor je známá restaurace a penzion ve skladišti a vyřazených vozech, restauraci provozuje herec Tomáš Hanák z divadla Sklep, avšak ceny jídel jsou astronomické, takže doporučuji spíše restauraci v centru Nižboru pod zámkem, kde jsou ceny lidové.
Zámek v Nižboru vlastní obec Nižbor a je v něm expozice Keltů, protože na protějším kopci nad obcí Stradonice bylo keltské hradiště. Zámek vystavěl český král Přemysl Otakar II. ve 13. století. Do roku 1929 ho vlastnil knížecí rod Fürstenbergů, jejichž opravená hrobka je poblíž zámku u silnice. Rod Fürstenberg nyní žije v rakouském městě Weitra u úzkokolejky Gmünd – Weitra - Groß Gerungs, hlavní větev rodu vlastní zámek Donaueschingen v Německu u pramenů Dunaje.
Z Nižboru možno dojít do žst. Hýskov, kde si můžeme prohlédnout zrušenou vlečku do zlikvidovaného podniku Prefa, kde je nyní parkoviště kamionů! I v žst. Hýskov je nyní reléovka.
Martin Kubík

Právě přítomno: 304 hostů a žádný gestor