Slovenské lázně Číž kúpele leží při maďarských hranicích a v současné době jsou využívány také pro kondiční ozdravné pobyty (KOP) pro české železničáře. Lázně jsem soukromě navštívil ve dnech 13. - 15. září při nástupu nových účastníků KOP převážně zaměstnanců SŽDC z Prahy a okolí. Do lázní se dá dostat vlakem dosti krkolomnou cestou s přestupem v Bratislavě na „gemerské“ rychlíky relace Bratislava hl. st. – Zvolen – Lučenec -Číž-kúpele - Rožňava – Košice. Rychlíky jsou pro horší stav tratě a pomalé jízdy skoro pravidelně opožďovány kolem třiceti minut. Náš rychlík byl opožděn dokonce 45 minut.

Pro lázeňské hosty je k zastávce v polích vypravován mikrobus na objednávku. Železniční zastávka Číž-kúpele leží na původní trati Miškolc – Bánréve – Lenartovce – Filakovo - (Zvolen), postavené za časů Uherských královských železnic 1. června 1874 (145 let) německým konsorciem pod vedením Hermana Bachsteina. Do roku 1920 byla v provozu i spojka Bánréve - Abovce, ta byla součástí původní hlavní tratě Miškolc – Bánréve – Rožňava - Dobšiná (!) z roku 1874. Spojka Bánréve - Abovce je vlastně jedna z prvních zrušených tratí na části území bývalého Československa. https://www.rail.sk/arp/slovakia/history/h160-4.htm
V roce 2009 byl zastaven provoz osobní dopravy na trati Lenartovce - Bánréve a na hlavní trati mezi Jesenským a Moldavou nad Bodvou jezdí od roku 2012 pouze rychlíky! Takže účastníci KOP a ostatní lázeňští hosté se vlakem do okolí či Maďarska nedostanou. Do Bánréve jsem proto šel z Číže pěšky asi šest kilometrů na vlak.
Vraťme se zpět do Číže. Léčivý brom-jódový pramen byl náhodně objeven při kopání studně v roce 1862. Od té doby se tento pramen s názvem Hygia stal symbolem lázní. Za časů Rakouska-Uherska byly postaveny původní typické ozdobné lázeňské domy, léčili se zde uherští vojáci a za I. republiky i dcera prezidenta T. G. Masaryka, Alice Masaryková. V roce 1980 byl otevřen hotelový léčebný komplex Rimava, který byl posléze zcela modernizován, disponuje i venkovním bazénem s teplotou kolem 36 stupňů Celsia (léčebný a relaxační bazén) či 24 stupňů Celsia (možnost plavání). Lázně disponují rodinnou atmosférou a domnívám se, že plně vyhovují relaxaci a ozdravnému pobytu. Lázně pořádají pro klienty i výlety do okolí - maďarský Eger či krápníkové jeskyně, těch je v této oblasti několik. Kdyby nebyl zlikvidován vlak do Maďarska, mohli klienti jezdit pohodlně i na návštěvu světoznámých lázní Miškolc. Možná by se nad neutěšeným stavem mezinárodní železniční osobní dopravy měla zamyslet vláda Slovenska i Maďarska. V době otevřených hranic je to opravdu dopravní ostuda.
Martin Kubík