Málokdo již ví, že mezi žst. Golčův Jeníkov a Hostačovem fungovala mezi léty 1874 - 1964 tři kilometry dlouhá vlečka obsluhující cukrovar Hostačov. Cukrovar vlastnila od roku 1914 – 1942 - 1945 mladší knížecí linie Auerspergů, která sídlila ve známém zámku Žleby, který leží v blízkosti úvraťové dopravny D3 Žleby. Tato linie vymřela po meči v roce 1942, Hostačov a Žleby poté dědil příbuzný rod Trauttmansdorfů. Cukrovar ukončil činnost již v roce 1964, naštěstí je v jeho objektu dosud fungující papírna, pobočka podniku ORPA Papír, a. s., sídlící v Nádražní ulici v Lanškrouně. Firma vyrábí papírové kazetové obaly na luxusní alkoholické nápoje či obaly na potravinářské výrobky.

Před bývalým cukrovarem je původní železniční viadukt doplněný dochovaným akvaduktem pro plavení řepy. Zámek, který byl v šedesátých letech velmi zpustlý a byl na něj již vydán demoliční výměr, zachránil nejprve stát a začal v roce 1991 - 95 zámek rekonstruovat jako rehabilitační středisko, v roce 2007 zámek koupila česko-australská rodina Hašova, která v zámku provozuje luxusní hotel.
Dnešní Cestování s Obzorem tedy zahájíme v žst. Golčův Jeníkov (nezaměnit se zastávkou Golčův Jeníkov město) a pokračujeme po místních silničkách do Hostačova. Po prohlídce zámeckého okolí, parku či pohledu na viadukt, kterým projdeme, pokračujeme do vesnice Kamenné Mosty, kde obdivujeme středověký kamenným most (patrně konec 12.(!)století, ležel na středověké Libické stezce) nedávno generálně opravený na nosnost 45 (!) tun. Z Kamenných Mostů se vydáme do městečka Ronov nad Doubravou, kde je možnost se občerstvit v restauraci na náměstí - teplá jídla každý den, pivo Rebel Havlíčkův Brod či Bernard Humpolec, a dojít na vlak do dopravny D3 Ronov.
V dopravně Ronov je i podnik Silo Ronov s vlečkou, ta však není dle jejího stavu používána delší dobu, v Ronově se na VNVK nakládá dřevo. Dopravna leží v km 12,373 dirigované tratě Čáslav místní nádraží - Třemošnice. Na trati můžeme obdivovat i úvraťovou dopravnu Žleby v km 7,686. V dopravně Skovice, která leží v km 5,418, odbočuje vlečka Goldbeck do Vrd (dříve trať s osobní dopravou Skovice - Vrdy, viz Cestujeme 1. 5. 2019). Výpravní budova Čáslav místní nádraží je dle informací místních pracovníků ohrožena zbořením.
Výměny v úvraťové dopravně Žleby obsluhuje dle SŽDC D3 čl. 358 strojvedoucí. Dříve toto předpis neumožňoval. Nyní strojvedoucí může dělat téměř cokoli, předpis doslova praví: 358. Má-li být pojížděna vlakem (PMD) výhybka, musí se strojvedoucí přesvědčit na místě, že je výhybka správně přestavena a v této poloze ji musí zajistit. Teprve potom přes ní smí vlak (PMD) jet. Strojvedoucí tyto úkony může nařídit členovi doprovodu vlaku. Tento článek se nevztahuje na výhybku pojížděnou v základní poloze, pokud nebyl strojvedoucí vyrozuměn o poruše (poškození) mechanického zámku, kterým je výhybka nebo výkolejka zajištěna, nebo o ztrátě (zapomenutí) jejího hlavního klíče.
Martin Kubík

Právě přítomno: 364 hostů a žádný gestor