Na zastávku Praha-Strašnice zastávka mám vzpomínku z prosince 1992, kdy zde po nástupu éry „útlum železnice za každou cenu“ bylo zrušeno Hr. Strašnice, které leželo přibližně v km 179,944 (v té kilometráži leží do odvolání i z. Praha-Strašnice zastávka). Zastávka Strašnice zastávka byla otevřena k 1. květnu 1906. V souvislosti s výstavbou nové tratě Praha-Vršovice - Praha-Hostivař dojde pravděpodobně již v roce 2021 (někdo hovoří již o konci roku 2020) ke zrušení staré tratě a tím k definitivnímu zániku názvu Praha-Strašnice zastávka.

Jak známo, mají vzniknout na nové trati nové žst. a to Praha-Zahradní Město a Praha-Eden, jejich výstavba je již ve fázi dokončovacích prací. I přesto, že žst. Praha-Eden nebyla ještě otevřena, došlo již k počmárání zdí u podchodů graffiti! Poblíž zastávky Praha-Strašnice zastávka je napojeno již na novou trať nákladiště Praha-Strašnice, právě proto se užívá u osobní zastávky název Praha-Strašnice zastávka, ač cestujícímu by to mohlo být šumafuk, ale prostě to tak je.
V letech 1924 -1942 zněl název zastávky Staré Strašnice zastávka. Poblíž zastávky se nachází obratiště vložených - zkrácených kurzů tramvajové linky 22, konečná zní „Nádraží Strašnice“, původně se jmenovala Strašnice Radošovická, nechme se překvapit, jak bude konečná znít po zrušení železniční zastávky.
Nákladiště Praha-Strašnice je opět čile využíváno pro nakládku. Je to prakticky poslední místo v obvodu žst. Praha-Vršovice, kde se dají ještě naložit a vyložit vozy. Při přestavbě žst. Praha-Vršovice osobní nádraží došlo k vytrhání všech manipulačních kolejí v nákladovém obvodu při výstavbě nového nástupiště č. 4, takže diakonie Broumov, která zde léta nakládala má utrum. Kde a zda nakládá nyní, se mi zatím nepodařilo zjistit.
Martin Kubík

Právě přítomno: 333 hostů a žádný gestor