Ob­zor č. 23 – 14. 6. 1993

„Ve­de­ní Čes­kých drah na­bí­zí ke zmír­ně­ní roz­dí­lů 138 ko­run“ – pod tím­to ti­tul­kem na­jde­me vy­jád­ře­ní tis­ko­vé­ho mluv­čí­ho Českých drah a kri­zo­vé­ho štá­bu sek­ce 11 (do­pra­va a pře­pra­va) OSŽ k po­ža­dav­ku na zmír­ně­ní roz­dí­lů v nad­ta­rif­ní slož­ce mezd me­zi od­vět­ví­mi na ČD. Jak kon­sta­to­val kri­zo­vý štáb a ta­ké Před­sta­ven­stvo OSŽ, na­vr­ho­va­né vy­rov­ná­ní ve vý­ši 138 Kč na za­měst­nan­ce fi­nanč­ní dis­pro­por­ce od­vět­ví ne­ře­ší. „Ten­to prin­ci­piál­ně ne­sys­té­mo­vý pří­stup hos­po­dář­ské­ho ve­de­ní ČD a ne­ustá­lé od­klá­dá­ní pro­blé­mů jsou dů­vo­dem k opráv­ně­né ne­spo­ko­je­nos­ti,“ uvá­dí se v při­ja­tém pro­hlá­še­ní kri­zo­vé­ho štá­bu OSŽ. Zá­stup­ci OSŽ dá­le uved­li, že po­kud do ter­mí­nu 15. 6. 1993 ne­při­ne­sou jed­ná­ní od­po­ví­da­jí­cí vý­sled­ky ve pro­spěch za­měst­nan­ců, bu­de dne 16. 6. vy­hlá­še­na na že­lez­ni­ci tří­ho­di­no­vá stáv­ka. „Při opa­ko­va­ném ne­ře­še­ní po­ža­dav­ků pro­běh­ne ná­sled­ně da­le­ko ra­zant­něj­ší pro­test že­lez­ni­čá­řů,“ uvá­dí se v zá­vě­ru pro­hlá­še­ní.

Na str. 2 je uve­řej­ně­na zprá­va z tis­ko­vé kon­fe­ren­ce na Úřa­du vlá­dy ČR, kte­rá by­la svo­lá­na k no­ve­le zá­ko­na o ČD. Kon­cem ro­ku 1992 byl to­tiž při­jat struč­ný zá­kon o Čes­kých dra­hách a po­té za­ča­lo zpra­co­vá­vá­ním dal­ší­ho, ale ni­ko­li ko­neč­né­ho zá­ko­na o ČD. Jak uve­dl teh­dej­ší pre­mi­ér Vác­lav Klaus, jde o trans­for­mač­ní me­zi­zá­kon, kte­rý by měl no­vě jme­no­vat or­gá­ny ČD a dů­raz­ně fi­nanč­ně od­dě­lit pro­voz od in­fra­struk­tu­ry. Mě­la se ta­ké ře­šit mí­ra pri­va­ti­za­ce na že­lez­ni­ci.„V tom­to smys­lu ne­do­jde k žád­né­mu pri­va­ti­zační­mu prů­lo­mu do ČD,“ ře­kl Vác­lav Klaus.

Ob­zor č. 24 – 21. 6. 1993

„Do­ho­da po­de­psá­na, stáv­ko­vá po­ho­to­vost tr­vá“,ří­ká ti­tu­lek člán­ku, informu­jí­cí­ho o zá­vě­rech jed­ná­ní zá­stup­ců mi­nis­ter­stva do­pra­vy, Čes­kých drah a od­bo­rů z 10. červ­na. By­lo do­hod­nu­to, že zvý­še­ní mzdy pra­cov­ní­ků do­pra­vy a pře­pra­vy od 1. 6. 1993 bu­de ře­še­no z vnitř­ních zdro­jů Čes­kých drah; ČD slíbily, že vy­čís­lí cel­ko­vou část­ku na za­bez­pe­če­ní slu­žeb vy­ko­ná­va­ných ve ve­řej­ném zá­jmu po­sky­to­va­ných Čes­ký­mi dra­ha­mi a po pro­jed­ná­ní s vlá­dou bu­dou zís­ka­né pro­střed­ky po­uži­ty pro vy­rov­ná­ní mzdy pra­cov­ní­ků že­lez­ni­ce, ze­jmé­na v od­vět­ví do­pra­vy a pře­pra­vy. Kri­zo­vý štáb ozna­čil ten­to vý­sle­dek za při­ja­tel­ný kom­pro­mis, roz­ho­dl však ne­od­vo­lat stáv­ko­vou po­ho­to­vost až do ko­neč­né rea­li­za­ce vý­sled­ků do­hod s mi­nis­trem do­pra­vy ČR Ja­nem Stráským.

Ob­zor se dá­le vě­no­val problematice pri­va­ti­za­ce na že­lez­ni­ci a otis­kl jed­nak roz­ho­vor s ná­měst­kem mi­nis­tra do­pra­vy JUDr. Syllou, jed­nak vý­tah z od­po­vě­di mi­nis­ter­stva do­pra­vy (MD) na člá­nek Ob­zo­ru s ná­zvem „Pri­va­ti­za­ce ano, či ne“. Jed­na­lo se pře­de­vším o pri­va­ti­za­ci tra­tí. Z od­po­vě­di MD vy­plý­vá, že postup je takový, že je tře­ba na­vrh­nout za­řa­ze­ní ur­či­té tra­tě do se­zna­mu pri­va­ti­zo­va­né­ho ma­jet­ku, po schvá­le­ní pri­va­ti­zač­ní­ho pro­jek­tu a ur­če­ní kup­ce vlá­dou ne­bo ve ve­řej­né sou­tě­ži pak trať pře­vést na Fond ná­rod­ní­ho ma­jet­ku a ten by trať po­té v sou­la­du s pri­va­ti­zač­ním pro­jek­tem pro­dal. MD při­pus­ti­lo, že pri­va­ti­za­ce bu­de mít i so­ci­ál­ní do­pad; po­dle JUDr. Sylly však mno­ho pra­cov­ní­ků poté zís­ká šan­ci na lep­ší uplat­ně­ní a mnozí se bu­dou mu­set učit no­vé vě­ci. „Z pří­pa­dů, se kte­rý­mi jsem se se­zná­mil, mám do­jem, že bu­dou­cí na­by­va­te­lé tra­tí by mu­se­li pro své ši­ro­ké ak­ti­vi­ty li­di spí­še na­brat, než pro­pus­tit,“ uvá­dí Dr. Sylla.

Ob­zor č. 24 dá­le otis­ku­je ně­kte­ré do­ku­men­ty mi­mo­řád­né­ho sjez­du OSŽ (usne­se­ní sjez­du, pro­gram ná­stup­nic­ké or­ga­ni­za­ce, slo­že­ní Ústře­dí OSŽ a Sta­no­vy OSŽ).
Zdeňka Sládková