Ob­zor č. 1 – 2. 1. 1995
„Na že­lez­ni­ci se stáv­ka pro­je­vi­la nej­vý­raz­ně­ji“
, shr­nu­je ti­tu­lek prů­běh pro­test­ní čtvrt­ho­di­no­vé stáv­ky, kte­rou vy­hlá­si­la Čes­ko­mo­rav­ská ko­mo­ra od­bo­ro­vých sva­zů na stře­du 21. 12. 1994 me­zi 12.00 a 12.15 h. Od­bo­ry teh­dy pro­tes­to­va­ly pro­ti to­mu, že zá­kon o dů­cho­dech vů­bec ne­vzal v po­taz po­ža­dav­ky od­bo­rů ani vý­sled­ky pe­tič­ní ak­ce.

Před­se­da ČMKOS Ri­chard Fal­br hod­no­til stáv­ku ja­ko úspěš­nou, za­po­ji­lo se do ní 4600 zá­klad­ních or­ga­ni­za­cí.  Na že­lez­ni­ci by­la pod­po­ra stáv­ky vý­raz­ná (stá­lo 112 vla­ků), ně­kte­ří účast­ní­ci však by­li k je­jím vý­sled­kům skep­tič­tí: „Pat­náct mi­nut nic ne­vy­ře­ší, stáv­ka mě­la být del­ší,“ ře­kl Ob­zo­ru bo­hu­mín­ský vlak­ve­dou­cí. Od­bo­rá­ři kri­ti­zo­va­li jak ná­vrh na pozdější od­chod do dů­cho­du, tak od­dě­le­ní dů­cho­do­vé­ho po­jiš­tě­ní od stát­ní­ho roz­poč­tu. ČMKOS chtě­la za­brá­nit, aby se pro­střed­ky vy­bra­né na dů­cho­do­vé po­jiš­tě­ní po­uží­va­ly na ji­né úče­ly.

Ob­zor č. 2 – 9. 1. 1995
„Čes­ké drá­hy na pro­dej“
kon­sta­tu­je Ob­zor na prv­ní stra­ně a v nadti­tulku upřes­ňu­je: „No­vý zá­kon o dra­hách je jen nor­mou k pro­ve­de­ní pri­va­ti­za­ce“. Ve stí­nu ji­ných pro­blé­mů a bez vět­ší­ho zá­jmu sdě­lo­va­cích pro­střed­ků byl kon­cem ro­ku 1994 při­jat Zá­kon o dra­hách (s plat­nos­tí od 1. 1. 1995). Po­sla­nec­ký klub so­ci­ál­ní de­mo­kra­cie, kte­rý měl k zá­ko­nu řa­du po­změ­ňo­va­cích ná­vr­hů, svo­lal na 28. 12. 1994 tis­ko­vou kon­fe­ren­ci, na kte­ré vy­svět­li­li své hlav­ní při­po­mín­ky k to­mu­to zá­ko­nu. Kri­ti­zo­val mi­mo ji­né to, že zá­kon ne­ní do­pl­něn pro­vá­dě­cí­mi před­pi­sy, že je pro Čes­ké drá­hy dis­kri­mi­nač­ní a upo­zor­ňo­val ta­ké na to, že v je­ho dů­sled­ku hro­zí roz­krá­dá­ní stát­ní­ho ma­jet­ku. Po­slan­ky­ně Ha­na Orgo­ní­ko­vá ozna­či­la při­ja­tý zá­kon za úče­lo­vý, ni­ko­li účel­ný. „Mně to při­pa­dá, ja­ko kdy­by se pan Ba­ťa roz­ho­dl svůj pod­nik pro­dat zpět ševcům. Pro­to­že ten­to zá­kon je práv­ní nor­mou k pro­ve­de­ní pri­va­ti­za­ce drah,“ poznamenala.

Roz­sáh­lá re­por­táž je vě­no­vá­na praž­ské­mu hlav­ní­mu ná­dra­ží, kte­ré se v té do­bě po­tý­ka­lo s ne­vy­ho­vu­jí­cí­mi pra­cov­ní­mi a hy­gie­nic­ký­mi pod­mín­ka­mi na ústřed­ním sta­věd­le. Stav se dlou­ho­do­bě ne­ře­šil a hro­zi­lo i za­sta­ve­ní pro­vo­zu.

Ob­zor č. 2 otis­kl ce­lé zně­ní ko­lek­tiv­ní smlou­vy Čes­kých drah na rok 1995.
Zdeňka Sládková