na začátku nového roku, roku 2019, si Vám dovoluji připomenout známý citát filosofa Hérakleita: „Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky.“ Tato věta skrývá velkou moudrost filosofa, který věří v sílu rozumu, jež dokáže řídit svět. V přeneseném kontextu lze říci, že každá situace je nová a neopakovatelná. Myslím si, že na tento známý citát je vhodné si vzpomenout při rozhodování, či změně životního postoje, ať již se jedná o osobní či pracovní záležitosti. Každá rozhodnutí nám přináší další a další výzvy. A ta by měla přinášet smysluplná rozhodnutí v roce 2019.
Nyní si dovolím vrátit se do loňského roku a zrekapitulovat částečně činnost Nedrážního republikového výboru OSŽ. Tento rok, rok 2018, byl pro nás a zaměstnance z odčleněných společností rokem, ve kterém se rozšířilo spektrum nedrážních společností pod Nedrážním republikovým výborem o oblast drážní problematiky.Dále je nutné upozornit, že pod nedrážní patří stále více firem se zahraniční účastí.
Rok 2018 dle analytiků byl také rokem s nízkou nezaměstnaností. Přeji nám všem, aby se toto číslo v roce 2019 ještě snižovalo, protože jen tímto způsobem lze ekonomiku ČR posunout správným směrem.
V roce 2019 dochází díky vládnímu rozhodnutí k enormnímu nárůstu minimální mzdy, což odbory samozřejmě vítají. Zároveň je však staví do pozice, která znamená kvalitnější zastupování zaměstnanců při kolektivním vyjednávání se zaměstnavateli. Dosažené výsledky vyjednávání jsou potom zárukou stoupajícího zájmu o činnost odborů a vstup do OSŽ. 
Na závěr mi dovolte popřát Vám v roce 2019 především hodně zdraví, štěstí, osobních a pracovních úspěchů včetně správných rozhodnutí.
 
 
Bc. Renata Dousková
místopředsedkyně OSŽ a předsedkyně NeRV OSŽ