Dne 3. prosince se sešla na půdě zaměstnavatele pracovní skupina pro OOPP (osobní ochranné pracovní pomůcky) a výstrojní součástky. Jednání zahájil ředitel odboru NVZ Bc. Jiří Svoboda.  V úvodu shrnul rok 2015 a poté seznámil přítomné se zrealizovanými změnami,  na kterých jsme se dohodli při minulých jednáních.  Tyto nové výstrojní součástky jsou již v zásobovacím skladě v Hradci Králové, je však třeba vyskladnit součástky starší, proto je ne všichni již při objednání dostanou. Jedná se o nové letní kalhoty pánské i dámské (v novém střihu) s nově přidanou autosponou v pase,  nové střihy košil bez nárameníků a překlopky kapsičky a šátku pro ženy s oboustraným potiskem.  Zaměstnavatel  představil též nové termoprádlo (kalhoty a trika s dlouhým rukávem) pro určené profese infrastruktury.

Poté předal slovo ing. Luďkovi Kleprlíkovi, který seznámil přítomné s připravovanými  změnami . Jedná se hlavně o složení materiálů pro košile a bundokošile, opětovném umisťování loga SŽDC na výstrojní součástky  a návrhu zimního kabátu. Po představených dvou variantách se přítomní shodli na konečné podobě, když z každého vzorku preferovali něco jiného. Kabát je vyroben z nových materiálů s odepínací vložkou, zatavenými švy, klima membránou  a zakomponovanými reflexními prvky.  Podobné reflexní prvky budou nově  i na stejnokrojových sakách  a čepicích, což bezpochyby zvýší bezpečnost našich zaměstnanců.

Ing. Kleprlík poukázal na několik podnětů ze strany zaměstnanců na nekvalitní materiál, které zaměstnavatel řešil. Ve výsledku se ukázalo, že tito zaměstnanci většinou používají staré výstrojní součástky, mnohdy ještě z doby, kdy byli zaměstnanci ČD. A mnozí ani netuší, že nefunkční OOPP si musí vyměnit, což jim zaměstnavatel umožní.

Jednání se zúčastnil i náměstek ředitele CDP Praha Ing. Pavel Kolář, který představil požadavky na ustrojení zaměstnanců CDP tak, aby řádně reprezentovali SŽDC. V případě, že zaměstnavatel rozhodne o vystrojení těchto zaměstnanců, bude využito stávajících stejnokrojových součástek a tím i zajištění příspěvku na údržbu. OSŽ požadovalo zavedení trika s límečkem (bylo již vyzkoušeno na CDP v Přerově a využití by jistě našlo i na centrálních stavědlech), což není zatím ze strany zaměstnavatele akceptováno.

Věřím, že při dalších jednáních se zase někam posuneme a to nejenom ve zvýšení kvality výstrojních součástek a OOPP.

 

Miloš Paleček

tajemník  PV OSŽ SŽDC


Právě přítomno: 312 hostů a žádný gestor