Dne 2.4.2019 se v Rytířském sále GŘ SŽDC sešla pracovní skupina pro řešení problematiky OOPP a stejnokrojových součástek. Hlavním bodem jednání bylo vyhodnocení testovaných nových uniforem. A musím konstatovat, že ne vždy se podařilo najít společné stanovisko při posuzování jednotlivých částí uniforem. Např. pulovry a čepice vzbudily velké množství negativních emocí.

   Je sice ještě trochu času na zapracování těch změn, na kterých jsme se shodli, ale již ve druhé polovině roku pravděpodobně dojde k vyhlášení soutěže na dodavatele. Začátkem příštího roku by již mohli někteří naši zaměstnanci nové uniformy obléknout. 

    V diskusi padl návrh na zrušení bundokošil, to ale zástupci OSŽ odmítli. Pouze v případě nahrazení novým typem košile, který by se nezastrkoval do kalhot bychom o takto předloženém novém návrhu vedli diskusi.

    V dalším bodě nás zaměstnavatel seznámil s připravovanou novelizací předpisu SŽDC Zam 3, ve které by mělo mj. dojít k námi již delší dobu požadovanému zrušení povinných bodů.

   V rámci řešení problematiky OOPP jsme představili vzorek fleecové mikiny, po které již řadu let volají skupiny zaměstnanců vybavené pouze trikem a montérkovou blůzou, jako mezikus pro využití v chladnějším období.

   Do rukou se nám dostal vzorek pracovní obuvi, jehož testování dosud není ukončeno a nový zateplený pracovní oděv oranžové barvy, který při splnění teplotních požadavků je oproti stávajícímu tenčí, ohebnější a lehčí.

   Vzhledem k tomu, že již několik let nedošlo k navýšení příspěvku na údržbu stejnokrojových součástek a OOPP, požádali zástupci OSŽ o jeho zvýšení.

 

   Další setkání pracovní skupiny je plánováno na počátek léta.

 

Za PV OSŽ SŽDC Miloš Paleček