Pracovníci oddělení BOZP OSŽ Ú ( inspektoři BOZP) se v rámci své kontrolní činnosti na pracovištích u zaměstnavatelů setkávají s různými problémy a nedostatky, které jsou posléze nuceni řešit. Mezi časté nedostatky patří například nedostatečně osvětlená pracoviště.

Požadavky na pracoviště a pracovní prostředí jsou vymezeny např. v zákoně č. 309/2006 Sb., zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, v platném znění, kde je v § 2 uložena povinnost zaměstnavateli zajistit, aby byla pracoviště osvětlena, pokud možno denním světlem. Dalším právním předpisem, který se zabývá touto problematikou je např. nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí. V jeho článku 9. jsou vymezeny některé požadavky na venkovní pracoviště. Co se týká jejich osvětlení, platí čl. 9.3, který ukládá povinnost zaměstnavateli, aby zajistil osvětlení těchto pracovišť po dobu, kdy se na nich zdržují zaměstnanci. Pokud není dostatečné denní osvětlení, musí zaměstnavatel zajistit umělé osvětlení o dostatečné intenzitě.

K výše uvedené problematice se rovněž vztahuje i nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. V § 45 tohoto nařízení jsou vymezeny bližší požadavky na osvětlení pracoviště, např. důležité je ustanovení čl. 1., ve kterém je stanoveno, že osvětlení pracoviště a spojovacích cest mezi jednotlivými pracovišti musí odpovídat náročnosti vykonávané práce na zrakovou činnost a ochranu zdraví v souladu s normovými požadavky a hodnotami, tedy příslušné české technické normě, ve které jsou uvedeny upravující hodnoty.

Závěrem je nutno připomenout § 101 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, ve kterém je uložena povinnost zaměstnavateli zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce.