Často se v praxi objevují dotazy, zda musí mít zaměstnanci šatnu, nebo zda na šatnu mají nárok. V rámci kontrolní činnosti oddělení BOZP OSŽ Ú je také zjišťováno, že ne vždy šatna odpovídá právním a technickým předpisům.

Zaměstnanci, kteří musejí nosit pracovní oděv a nemohou se z hygienických, epidemiologických nebo jiných důvodů převlékat v jiném prostoru, musejí mít zřízenu šatnu. Šatny mají být odděleny podle pohlaví; pokud však na pracovištích pracuje do 5 zaměstnanců, je možné, aby byla šatna společná, ale musí být podle pohlaví časově oddělena.

Dalším požadavkem na šatnu je její vybavenost uzamykatelnými skříňkami, aby si zaměstnanci mohli bezpečně ukládat civilní oděv. Do základního vybavení šatny patří i lavice nebo jiný sedací nábytek.

V případě, že zaměstnanec vykonává práci, při které podléhá jeho pracovní oděv znečištění, nebo vykonává například epidemiologicky závažnou činnost, musí mít zajištěno oddělené ukládání pracovního a civilního oděvu (zdvojená skříňka).

Šatna se umísťuje tak, aby byla pro zaměstnance snadno dostupná a stavebně oddělená od pracoviště a umývárny. Stanovená výsledná teplota pro šatny musí činit minimálně 20°C.

Podrobnější informace o požadavcích na šatny lze získat v nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, § 54 a také v ČSN 73 4108 Šatny, umývárny a záchody.