Metodický postup při založení Klubu seniorů OSŽ


Klub seniorů OSŽ (dále jen KS OSŽ) je zájmovou skupinou členů ZO OSŽ a je ustaven u mateřské ZO OSŽ. Název mateřské organizace má ve svém názvu.

(Např. KS OSŽ DKV Česká Třebová, nebo KS OSŽ  ŽST Ostrava.)

Základním posláním KS OSŽ je sdružovat členy OSŽ, bývalé zaměstnance podniků, působících na železnici, kteří jsou ve starobním, nebo invalidním důchodu a kteří jsou nadále členy OSŽ. (dle Stanov OSŽ). 

Senioři OSŽ, kteří jsou členy příslušné ZO OSŽ a chtějí založit klub seniorů OSŽ, postupují při jeho založení podle uvedeného metodického postupu a dále se při jeho založení řídí Statutem Klubu seniorů OSŽ, schváleným Ústředím OSŽ a Volebním řádem Klubu seniorů OSŽ.

Založení Klubu seniorů OSŽ:

-svůj záměr na založení Klubu seniorů OSŽ oznámí členové přípravného výboru předsedovi základní organizace OSŽ při které má být Klubu seniorů OSŽ (dále jen KS OSŽ) založen. ZV OSŽ následně projedná na svém jednání záměr ustavení KS OSŽ a zařadí tento bod na nejbližší jednání členské schůze ZO OSŽ, (konference) kde je o tomto ustavení KS Osž hlasováno.

-přípravný výbor KS OSŽ zpracuje plán akcí na příslušný kalendářní rok, včetně jejich finančního rozpočtu a zdroje pokrytí. Dohodne pravidla hospodaření KS OSŽ a případně uzavře písemnou dohodu o výši příspěvku ZO OSŽ na činnost KS OSŽ. (napomoc při vytvoření KS OSŽ lze využít zkušeností zástupců seniorů, členů Republikové rady seniorů OSŽ v jednotlivých regionech ČR)

-přípravný výbor KS OSŽ ve spolupráci se ZV OSŽ informuje členy ZO OSŽ, seniory o ustavení KS OSŽ a vyzve je písemnou formou (přihláška) k členství v tomto klubu.

-po schválení KS OSŽ členskou schůzí (konferencí základní organizace, po dohodě s příslušným ZV OSŽ, svolá přípravný výbor KS OSŽ všechny zájemce o členství v KS OSŽ (na základě přihlášky) na ustavující schůzi KS OSŽ.

-přípravný výbor KS OSŽ navrhne na této schůzi jména kandidátů na členy výboru KS OSŽ a způsob jejich volby.

 

Ustavující schůze KS OSŽ:

 

       Program první schůze (doporučení)

1.      Přivítání a zahájení účastníků schůze (schválení programu, řídícího schůze, zapisovatele, ověřovatelů, členů volební komise)

2.      Vystoupení předsedy ZV OSŽ

3.     Představení členů přípravného výboru a zpráva o činnosti přípravného výboru při ustavení KS OSŽ

4.     Návrh na počet členů výboru, způsob volby a vlastní volbu členů výboru Klubu seniorů OSŽ.

5.     Oznámenívýsledku voleb do výboru KS OSŽ. (možná varianta-zvolený výbor v přestávce zvolí svého předsedu KS OSŽ, případně i funkce členů výboru)

6.   Úvodní slovo zvoleného předsedy KS OSŽ, poděkování členům přípravného výboru, předsedovi ZO OSŽ.

7.   Plán činnosti KS OSŽ na nejbližší období, financování činnosti KS OSŽ

8.   Diskuse, návrhy na usnesení

9.   Návrh usnesení, hlasování a závěr

 

 

 

Právě přítomno: 297 hostů a žádný gestor