V úterý 17. 3. 2015 se ve vládním salonku na pražském hlavním nádraží konalo další pravidelné zasedání celostátního Výboru OSŽ ZAP (Zákaznický personál) – mobilní personál.

Hlavním tématem schůzky bylo obsazení dispečerského aparátu, které se v případě jakékoliv kalamity jeví jako nedostatečné a proto bude dispečerský aparát posílen. Po skončení jednání jsme položili několik otázek tajemníkovi PV OSŽ při ČD, a. s., Antonínu Leitgebovi.

Co bylo obsahem jednání Výboru OSŽ ZAP – mobilní personál?
Na programu jednání bylo rozšíření dispečerského aparátu a zlepšení komunikace mezi vlakovými četami a dispečinkem. Z toho důvodu jsme na naše pravidelné zasedání pozvali ředitelku odboru 11 GŘ ČD, a. s., Ing. Luďku Hnulíkovou a jejího zástupce Bc. Lukáše Zástěru. V neposlední řadě byl na jednání rovněž přítomen, jako již pravidelně, náměstek ředitelky Zákaznického personálu Ing. Vítězslav Fremr.

Mluvil jste o rozšíření dispečerského aparátu, proč?
Je to v podstatě reakce na nedávnou kalamitu v podobě „ledovky". Ukázalo se, že stávající obsazení dispečerského aparátu, které stačilo na běžný provoz, je v případě jakékoliv kalamity nedostatečné. Mám na mysli špatnou informovanost, téměř nemožnou komunikaci v důsledku přetížení mobilních sítí a v neposlední řadě i provázanost toku informací mezi dispečerským aparátem SŽDC, s. o., a dispečerským aparátem ČD, a. s.

Jaký je tedy výsledek jednání Výboru OSŽ ZAP?
Jak jsem již řekl v úvodu, dojde k rozšíření dispečerského aparátu, a to o 18 zaměstnanců, kteří posílí jak denní, tak i noční směny. Zároveň na některých pracovištích dojde ke zrušení nočních přerušení. Byli jsme ředitelkou odboru 11 GŘ ČD, a. s., Ing. Hnulíkovou informováni, že v případě jakékoliv velké mimořádnosti bude na dotčeném dispečerském pracovišti, ať už regionálním, nebo dálkovém, vyčleněn dispečer, který bude komunikovat s přímo dotčenými vlakovými četami, kterých se mimořádná událost týká. Protože se ukázalo, že v podobných případech dochází k přetížení mobilní sítě, bude v rámci jednotného integrovaného záchranného systému okamžitě zřízena jakási „VIP síť" s telefonním kontaktem na příslušného dispečera, k němuž se přiřadí pouze telefonní čísla vlakových čet dotčených mimořádnou událostí. Pracuje se také na nové mobilní aplikaci pro vlakové čety do „chytrých" mobilních telefonů, která by měla sloužit ke kvalitnější a rychlejší komunikaci s dispečerským aparátem. Zkrátka a dobře, situace, která nastala vloni při ledovce, by se již neměla opakovat. V souvislosti s těmito opatřeními navrhuje Výbor OSŽ ZAP - mobilní personál rozšíření počtu tzv. dispečerských vlakvedoucích, abychom vlak v případě kalamity nejen odvezli, ale mohli se i věnovat zákazníkům.

To tedy bylo hlavní téma, co jste řešili dál?
Členové Výboru OSŽ ZAP – mobilní personál v diskusi upozornili na nutnost pravidelné obměny „chytrých" telefonů, aby se nové a určitě prospěšné aplikace daly řádně využívat. Dále jsme jednali o pilotním projektu „Kulich a Bunda stejnokrojová, vzor 2014". Co se týká „Kulichů" nemáme zásadních připomínek, co se týká „Bund stejnokrojových", připomínky jsme již zaslali na příslušný odbor GŘ ČD, a. s. Ing. Fremr dále na jednání informoval o připravených opatřeních ze strany ZAP a čelil množství dotazů týkajících se provozu, například POPek, mezinárodních výkazů či průvodních listů vlaku.

Michael Mareš

Právě přítomno: 711 hostů a žádný gestor