Před čtrnácti dny došlo na přejezdu ve Studénce ke srážce pendolina s kamionem. Tragická nehoda si tehdy vyžádala tři mrtvé a osmnáct zraněných. Jak pokročilo vyšetřování? zeptali jsme se Mgr. Jana Kučery, náměstka generálního inspektora Drážní inspekce. „Problém je, že se zatím nepodařilo stáhnout data z rychloměru v čitelném formátu. Data, která se podařilo stáhnout, nebylo možné dále zpracovat. Proto budeme na stažení dat spolupracovat s výrobcem,“ odpověděl Mgr. Jan Kučera.


Na jakou vzdálenost strojvedoucí pendolina stojící kamion na přejezdu uviděl a jakou v tu chvíli mělo pendolino rychlost?
S jistotou můžeme říct, že strojvedoucí spatřil stojící kamion na železničním přejezdu v rychlosti 160 km/h. Jaká byla v tu chvíli vzdálenost pendolina od železničního přejezdu budeme vědět až po detailní analýze záznamového zařízení z přední části vlaku. Z dosavadních záznamů víme, že vlak jel rychlostí 160 km/h a zpomalil na 142 km/h. V obou variantách, tedy, že ke zpomalení došlo v důsledku brzdění, nebo nárazem, je tedy zřejmé, že strojvedoucí překážku viděl v plné rychlosti vlaku. Jestli ale došlo k brzdění, nebo pokles rychlosti vlaku byl způsoben střetnutím, to v tento okamžik ještě nevíme.

Kolik vteřin uběhlo od okamžiku, kdy strojvedoucí poprvé překážku na trati uviděl, po vlastní střet?
Přesná data prozatím nejsou, nicméně předpokládáme, že strojvedoucí viděl kamion na přejezdu mezi 5 až 10 vteřinami do nárazu.

Jakou rychlostí v tu chvíli pendolino jelo? Jaká je traťová rychlost v místě srážky?
Pendolino jelo maximální povolenou rychlostí 160 km/h. Tato rychlost je i v místě střetnutí.

Je pravda, že řidič kamionu popojel, ale jen tolik, aby se jeho kabina dostala z profilu jízdy vlaku?
Kabina nákladního automobilu byla skutečně mimo jízdní dráhu vlaku, nicméně ani toto postavení nemohlo s jistotou zabránit zranění nebo usmrcení řidiče nákladního automobilu.

Michael Mareš (snímek Drážní inspekce)
 

Právě přítomno: 526 hostů a žádný gestor