Drážní úřad nedávno zveřejnil informaci, že se v rámci zvýšování bezpečnosti železniční dopravy chystá mimo jiné zaměřit i na dodržování bezpečnostních přestávek u dopravců. V této souvislosti jsme požádali předsedu OSŽ Bc. Jaroslava Pejšu o krátkou reakci.

Drážní úřad v uplynulých dnech zveřejnil informaci, že v rámci zvýšení bezpečnosti železniční dopravy připravuje bodové hodnocení dopravců, zaměřit se rovněž hodlá i na dodržování bezpečnostních přestávek u dopravců. Jak se na tuto iniciativu díváte?
Vítám, že někdo jiný ještě kromě OSŽ se chopil tohoto problému, protože to není problém jenom České republiky, je to problém celoevropský. Na toto téma jsme jednali i v Bruselu na setkání železniční sekce ETF (Evropské federace železničářů), kde si třeba zástupci německých odborů stěžovali na naprosto neudržitelnou situaci mezi strojvedoucími v Německu, kde dokonce jezdí i strojvedoucí, kteří nemají ani potřebné jazykové znalosti. U nás taková situace zatím sice nenastala, ale to, o čem hovoří Drážní úřad, je naprosto jasné a zřejmé: i v České republice jezdí strojvedoucí, kteří pracují u více dopravců a nedodržují bezpečnostní přestávky.


Jakým způsobem chcete zabránit tomu, aby k tomu nedocházelo?
Informace ředitele DÚ Jiřího Koláře o magnetické kartě nebo čipu, respektive o tom, že by každá lokomotiva měla mít tzv. čtečku a každý strojvedoucí čip, kterým by se před jízdou „načipoval“, to jsou věci, na které jsme poukazovali už před rokem při jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem v prosinci 2014 v přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky. Už tehdy se mluvilo o tom, že u dopravců dochází k porušování bezpečnostních předpisů, ale že pouhou papírovou formou nelze docílit nápravy. Během letošního roku se toto téma několikrát otevřelo a docela mě mrzí, že zástupce ministerstva dopravy Zdeněk Neusar prohlásil, že ministerstvo dopravy o takovémto způsobu řešení - používání čipové karty jako jednoznačného označení strojvedoucího - usilovat nebude. Naopak vítám to, co řekl předseda představenstva ČD Cargo pan Ivan Bednárik, že toto řešení podporuje, protože společnost ČD Cargo musela propustit již pět strojvedoucích, kteří pracovali pro konkurenci.


A jak se k tomuto problému staví České dráhy?
Tento problém chci otevřít na nejbližším zasedání Dozorčí rady Českých drah 10. prosince 2015 a doufám, že vedení Českých drah, stejně jako společnost ČD Cargo, tuto myšlenku podpoří. Chci se pak sejít s ředitelem Drážního úřadu Ing. Jiřím Kolářem, abychom společně připravili legislativní změnu, která zajistí větší bezpečnost železniční dopravy.


Michael Mareš