Před přerovským vlakovým nádražím byla v pátek 11. prosince slavnostně otevřena parkovací věž pro jízdní kola, která garantuje bezpečnou a levnou úschovu jízdních kol i elektrokol (včetně přileb). Krádež kol z této věže je prakticky vyloučena. Kromě této potěšující skutečnosti by věž měla také povzbudit lidi k jízdám na kole a tím snížit automobilovou zátěž ve městě. Podobné zařízení je zatím v našich městech ojedinělé a lze jen doufat, že se rozšíří i do dalších měst v republice, přičemž poloha u vlakového nádraží je téměř ideální.

V souvislosti s otevřením cyklověže jsme požádali člena Rady města Přerov Ing. Arch. Jana Horkého o rozhovor.

Co bylo inspirací pro přerovské radní pro tuto u nás zatím málo vídanou stavbu a jak stavba probíhala?
Inspirovali jsme se v Hradci Králové, kde už mají takové věže dokonce dvě, ale na Moravě je Přerov prvním městem, který takovouto stavbou disponuje. Vím, že o stavbu cyklověže již projevila zájem i některá další česká města. Další inspirací je to, co vás upoutá, když vystoupíte z přerovského nádraží - neuvěřitelné množství zaparkovaných kol všude možně. To naznačuje, že potenciál cyklodopravy je v Přerově velký.
Stavba byla zahájena na konci září a celkové náklady na projekt činí 9,5 milionu korun. Polovinu z této částky jsme získali jako dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj, druhou část uhradí městská společnost Přerovská rozvojová s.r.o.

Jaký je současný stav v uschovávání kol u přerovského nádraží?
Kola se u nádraží parkují prakticky všude: jak u nízkých či vysokých stojanů, tak u lamp nebo dopravních značek. Je pochopitelné, že cyklisté chtějí zaparkovat co nejblíže nádraží. Je to vlastně stejné, jako když řídíte auto, taky se snažíte zaparkovat co nejblíže svému cíli. Úschovna kol ČD byla již dávno uzavřena, takže kola jsou vystavena jak nepřízni počasí, tak případným zlodějům a nenechavcům, což v parkovací věži pro kola už nehrozí. Přístup do cyklověže mají totiž pouze pověřené osoby a všechna kola zaparkovaná v této věži jsou pojištěná a snímána kamerou, kdyby se cokoli pokazilo.

Jak bude probíhat úschova kol a bude nová cyklověž cenově přístupná pro všechny majitele kol?
Věž je samoobslužná, má kapacitu 118 jízdních kol nebo elektrokol a její obsluha je plně automatická, rychlá a jednoduchá. Kola jsou uschována v bezpečném a suchém prostředí, cizí osoby k nim nemají přístup. Cena za zaparkování jednoho kola na jeden den činí 5 Kč, což je dle mého cena velmi přijatelná. Možná mohu navíc prozradit, že ve spolupráci s Českými drahami se nyní upravuje software cyklověže tak, aby mohli majitelé slevové In-karty ČD v domě parkovat kolo na den zdarma.

Co bude s koly, která jejich majitelé budou nadále ponechávat na chodníku u nádraží?
Nepředpokládáme, že bychom zrušili stojany před nádražím, jenom bychom chtěli demontovat ty poškozené a překážející. Vycházíme ze zkušenosti z Hradce Králové, kde po otevření cyklověže neubylo kol uzamčených u stojanů, ale naopak přibylo cyklistů. Je jistě pozitivní, když lidé vymění auto za kolo a navíc si u toho trochu zacvičí. Vím, o čem mluvím - i krátká cesta na nádraží je zpestřením dne, když sedíte celý den u počítače.

Ohledně stavby přerovské cyklověže se objevily námitky ze strany opozice v současném městském zastupitelstvu. Čeho se tyto námitky týkaly?
Opozice nám vyčítá skutečnost, že díky snaze postavit cyklověž s pomocí cíleně vypsaných dotací jen na letošní rok jsme nezvládli úplně nejlépe připravit financování akce. V Česku jsme si totiž nastavili předpisy tak, že proces přípravy staveb je neuvěřitelně dlouhý a pro veřejnou správu dvojnásob. Samotnou stavbu ale opoziční zastupitelé podle svých slov podporují. K výtkám opozice se přidala také nešťastná účast bývalého ministra dopravy Prachaře jako subdodavatele výrobce parkovacího domu, přičemž nám s projektem jako soukromá osoba se znalostí prostředí pomáhal.

Děkuji za odpovědi.
Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 302 hostů a žádný gestor