Ve dnech 25. až 28. 4. 2016 pro­běh­nou vol­by na jed­no vol­né mís­to v Do­zor­čí ra­dě Čes­kých drah v sou­vis­los­ti s ukon­če­ním pě­ti­le­té­ho man­dá­tu předsedy OSŽ Bc. Jaroslava Pejši. Podni­ko­vý vý­bor OSŽ při Čes­kých dra­hách navrhl Jaroslava Pejšu opět ja­ko svého kandidá­ta do Dozorčí rady ČD a předseda OSŽ tu­to na­bíd­ku při­jal. Předseda OSŽ ale oznámil, že nabídku přijímá, ale ne na ce­lé ob­do­bí.

Zeptali jsme se předsedy OSŽ proč? A zároveň jsme mu položili i další dotazy. Proč jste se tedy rozhodl kandidovat, ale ne na celé období?
Od ro­ku 2006, kdy by­ly do­plňo­va­cí vol­by do Do­zor­čí ra­dy ČD za Kurta Mu­ží­ka, do­chá­zí pra­vi­del­ně jed­nou za dva a půl ro­ku k si­tu­a­ci, kdy se vo­lí je­den ne­bo dva čle­no­vé Do­zor­čí ra­dy (DR) Čes­kých drah. Pro­to jsem kan­di­da­tu­ru při­jal s tím, že bych v pří­pa­dě své­ho zvo­le­ní ukon­čil své pů­so­be­ní na pod­zim ro­ku 2018, te­dy až skon­čí vo­leb­ní ob­do­bí ko­le­gů Vla­di­sla­va Vo­kou­na a An­to­ní­na Leitge­ba. Od ro­ku 2018 by pak by­ly vol­by všech tří zá­stup­ců za­měst­nan­ců spo­leč­ně jed­nou za pět let. V sou­čas­né do­bě je ta­ké v DR již del­ší do­bu pro­jed­ná­vá­no ně­ko­lik zá­le­ži­tos­tí, u kte­rých by by­lo vhod­né za­cho­vat kon­ti­nui­tu do­sa­vad­ních zá­stup­ců za­měst­nan­ců. Pro vol­by v ro­ce 2018 bu­de nut­né do­sta­teč­ně v před­sti­hu při­pra­vit no­vé­ho kan­di­dá­ta, kte­rý by byl scho­pen od­bor­ně opo­no­vat a při­po­mín­ko­vat před­klá­da­né ma­te­ri­á­ly.

Ob­čas je na­mí­tá­no, že tři zá­stup­ci za­měst­nan­ců stej­ně ne­ma­jí mož­nost při hla­so­vá­ní pro­sa­dit své ná­zo­ry, pro­to­že jsou os­tat­ní­mi šes­ti čle­ny DR pře­hla­so­vá­ni. Je to­mu tak do­oprav­dy?
V mno­ha zá­le­ži­tos­tech se nám po­da­ři­lo pře­svěd­čit ostat­ní čle­ny DR, že na­še ná­mit­ky jsou opod­stat­ně­né a do­šlo ke změ­ně na­vrže­né­ho usne­se­ní. Zá­ro­veň má­me mož­nost ovliv­nit i ná­zo­ry a roz­ho­do­vá­ní čle­nů Před­sta­ven­stva ČD. Pří­kla­dem jsou ná­mit­ky ČD k vý­bě­ro­vým ří­ze­ním na po­šu­mav­ských tra­tích a v dál­ko­vé do­pra­vě na tra­ti Pl­zeň – Most. V na­stá­va­jí­cím ob­do­bí bu­de nut­né ta­ké ře­šit dal­ší per­spek­ti­vu opra­vá­ren­ství u ČD, aby­chom by­li kon­ku­ren­ceschop­ní. Pro­to je vhod­né, aby se je­den z čle­nů DR tou­to pro­ble­ma­ti­kou za­bý­val po­drob­ně­ji. Zá­stup­ci za­měst­nan­ců v DR jsou ve­de­ni sna­hou za­jis­tit pro­spe­ri­tu pod­ni­ku, aby moh­la zů­stat za­cho­vá­na pra­cov­ní mís­ta za­měst­nan­ců, kte­ré za­stu­pu­jí.

Chys­ta­ný pře­vod bu­dov z ma­jet­ku Čes­kých drah na Sprá­vu že­lez­nič­ní do­prav­ní ces­ty do­stal váž­nou trh­li­nu, když se do hry ne­če­ka­ně vlo­žil rea­lit­ní mag­nát Ra­do­van Ví­tek a je­ho fir­ma CPI. Jak se ta­to kau­za bu­de po­dle vás vy­ví­jet, zvlášť po­té, co před­se­da do­zor­čí ra­dy Čes­kých drah Mi­lan Fe­ra­nec po­tvr­dil, že se na­bíd­kou Ra­do­va­na Vítka bu­de mi­nis­ter­stvo do­pra­vy (MD) „váž­ně za­bý­vat“?
Ano, o na­bíd­ce Ra­do­va­na Vítka a je­ho fir­my CPI ví­me. Pře­vod bu­dov se tím sku­teč­ně kom­pli­ku­je, pro­to­že ja­ko Do­zor­čí ra­da ČD mů­že­me těž­ko s pé­čí řád­né­ho hos­po­dá­ře schvá­lit pře­vod bu­dov za 3,24 mi­li­ar­dy ko­run, když exis­tu­je na­bíd­ka 4 mi­li­ar­dy ko­run. Na dru­hou stra­nu je ta­to na­bíd­ka vel­mi pro­ble­ma­tic­ká, pro­to­že se v pod­sta­tě jed­ná o sou­kro­mou oso­bu, re­spek­ti­ve sou­kro­mou fir­mu, kte­rá ne­má se že­lez­ni­cí nic spo­leč­né­ho. Na­pros­to lo­gic­ké by te­dy by­lo, aby bu­do­vy, pře­de­vším ná­dra­ží, pře­šly na SŽDC, ale zá­ro­veň jsme ve sle­pé ulič­ce – u ce­ny, na což my, ja­ko zá­stup­ci za­měst­nan­ců, už dlou­ho po­uka­zu­je­me, že těch 3,24 mld. Kč je oprav­du má­lo. V tu­to chví­li by se asi tou­to pro­ble­ma­ti­kou mě­la zno­vu za­bý­vat vlá­da a roz­hod­nout, zda pre­fe­ru­je pro­dej vý­hrad­ně SŽDC, byť za niž­ší ce­nu, ne­bo zda pre­fe­ru­je ce­nu vyš­ší, i za ce­nu ri­zik s tím spo­je­ných. Ale pak by za to ta­to vlá­da mě­la nést i zod­po­věd­nost. Kaž­do­pád­ně se do­mní­vám, že na­bíd­ka spo­leč­nos­ti CPI při­spě­je k od­dá­le­ní pře­vo­du bu­dov. 

V Golčo­vě Je­ní­ko­vě na Havlíčkobrod­sku se v pon­dě­lí 21. 3. sra­zil ná­klad­ní vlak s osob­ním au­to­mo­bi­lem. Při ne­ho­dě za­hy­nu­li dva li­dé, de­cho­vá zkouš­ka u stroj­ve­dou­cí­ho pro­ká­za­la té­měř dvě pro­mi­le al­ko­ho­lu. V té­to sou­vis­los­ti se mi­nis­tr do­pra­vy Dan Ťok ne­chal sly­šet, že kon­tro­ly stroj­ve­dou­cích i ostat­ních klí­čo­vých za­měst­nan­ců na že­lez­ni­ci bu­dou čas­těj­ší. Ne­ho­da po­dle Ťo­ka uká­za­la na ne­do­sta­teč­nou kon­tro­lu al­ko­ho­lu u stroj­vůd­ců sou­kro­mých ná­klad­ních do­prav­ců, sou­hla­sí­te?
S tím­to ná­zo­rem, že u sou­kro­mých do­prav­ců je ne­do­sta­teč­ná kon­tro­la, na­pros­to sou­hla­sím. Když u spo­leč­nos­tí ČD Cargo a ČD na­stu­pu­je stroj­ve­dou­cí na smě­nu, tak se mu­sí do­sta­vit ke stroj­mist­ro­vi a ten vi­dí, a mů­že i zkon­tro­lo­vat, zda je ten stroj­ve­dou­cí scho­pen vý­ko­nu prá­ce, ne­bo ne­ní. Tak­to to u sou­krom­ní­ků ne­fun­gu­je, tam stroj­ve­dou­cí na­stu­pu­je na za­vo­lá­ní po te­le­fo­nu. Je to dal­ší dů­kaz, že to všech­no, co po­ža­du­je­me již dé­le než rok, při­nej­men­ším od ná­stu­pu mi­nis­tra do­pra­vy Da­na Ťo­ka do funk­ce, by vy­ře­šil sys­tém jed­no­znač­né iden­ti­fi­ka­ce stroj­ve­dou­cích. Pak by se pro­ka­za­tel­ně zjis­ti­lo ne­jen to, zda i ně­kte­ré stroj­ve­dou­cí z ČD ne­bo ČD Cargo ne­jez­dí u sou­kro­mých do­prav­ců, ale pře­de­vším to: jak sou­kro­mí do­prav­ci do­dr­žu­jí pře­stáv­ky me­zi smě­na­mi a dél­ku směn. Ale je v pod­sta­tě jed­no, zda ta evi­den­ce bu­de rea­li­zo­vá­na iden­ti­fi­kač­ní kar­tou stroj­ve­dou­cí­ho, ne­bo ně­ja­kým za­ří­ze­ním pří­mo na lo­ko­mo­ti­vě. I OSŽ se tou­to pro­ble­ma­ti­kou ak­tiv­ně za­bý­vá, ve čtvr­tek 19. 5. 2016 uspo­řá­dá­me v Pra­ze v síd­le OSŽ (Dům Bo­he­mi­ka) se­tká­ní se zá­stup­ci ně­mec­kých stroj­ve­dou­cích, kte­ří na ty­to pro­blé­my rov­něž po­uka­zu­jí. Ono se to ne­tý­ká jen Čes­ké re­pub­li­ky, ale ta­ké Ně­mec­ka, Ra­kous­ka či Švý­car­ska, a mys­lím si, že to stá­vá pro­blé­mem ce­lo­evrop­ským. Tak­že si chce­me vy­slech­nout je­jich ná­zo­ry, je­jich zku­še­nos­ti a k té­to dis­ku­si po­zve­me jak před­sta­vi­te­le Čes­kých drah a ČD Cargo, tak i Dráž­ní­ho úřa­du, Fe­de­ra­ce stroj­ve­dou­cích, a ta­ké i ně­kte­ré po­slan­ce z do­prav­ní­ho pod­vý­bo­ru PSP.

Stát a kra­je v nej­bliž­ších le­tech na­kou­pí stov­ky no­vých vla­ků a také ČD chys­ta­jí mo­hut­nou ob­mě­nu vo­zo­vé­ho par­ku. Vý­bě­ro­vé ří­ze­ní na do­da­va­te­le se roz­je­dou už le­tos. Pro­jed­ná­va­li jste v Do­zor­čí ra­dě a schva­lu­je­te ta­ko­vé in­ves­ti­ce?
Sa­mo­zřej­mě, ty­to in­ves­ti­ce by­chom v do­zor­čí ra­dě schva­lo­va­li v pří­pa­dě, že tím, kdo bu­de po­ři­zo­vat ta­to vo­zid­la, bu­dou Čes­ké drá­hy. Po­dle OPD2 by 85 % po­ři­zo­va­cí ce­ny vo­zid­la mě­la uhra­dit EU a zby­lých 15 % pak stát, kra­je, ne­bo do­prav­ci. V pod­sta­tě jsou tři va­ri­an­ty: buď těch 15 % dá stát a pak ty­to sou­pra­vy či vo­zy bu­dou pat­řit stá­tu, ne­bo kraj pro re­gio­nál­ní do­pra­vu, pak by po­cho­pi­tel­ně pat­ři­ly kra­ji, a ne­bo pří­sluš­ní do­prav­ci, a pak by pat­ři­ly těm­to dopravcům. Po­kud bu­dou Čes­ké drá­hy z OPD 2 po­ři­zo­vat no­vá vo­zid­la, tak to ur­či­tě bu­de­me pro­jed­ná­vat na Do­zor­čí ra­dě ČD. Po­kud se no­vá vo­zid­la roz­hod­ne na­kou­pit stát ne­bo kraj, tak to jde mi­mo Čes­ké drá­hy, ale ne­do­ve­du si před­sta­vit, ja­kým způ­so­bem chce stát bez do­sta­teč­né­ho množ­ství od­bor­ní­ků pro­vá­dět vý­bě­ro­vé ří­ze­ní, kon­tro­ly a pře­vze­tí již vy­ro­be­ných sou­prav, ne­hle­dě na ná­sled­nou údrž­bu. 

Mi­nis­ter­stvo do­pra­vy se údajně před­běž­ně do­hod­lo se spo­leč­nos­tí GW Train Re­gio na pro­vo­zu že­lez­nič­ní­ho spo­je­ní z Plz­ně do Mos­tu. Tendr ale před vy­hod­no­ce­ním za­tím nepra­vo­mocně zru­šil ÚOHS. Sle­du­je­te kau­zu ko­lem tra­tě Pl­zeň – Most?
V pří­pa­dě tra­tě Pl­zeň – Most ta kom­pli­ka­ce pro mi­nis­ter­stvo do­pra­vy na­stá­vá i tím, že v pří­pa­dě, že by chtě­li dát pří­mé za­dá­ní fir­mě GW Train Re­gio, tak exis­tu­je ješ­tě lev­něj­ší na­bíd­ka od fir­my LEO Ex­press. Asi těž­ko by mi­nis­ter­stvo do­pra­vy moh­lo uza­vřít smlou­vu pří­mým za­dá­ním spo­leč­nos­ti GW Train Re­gio, po­kud by se ne­po­sou­di­la na­bíd­ka LEO Ex­pres­su. Dle na­še­ho ná­zo­ru je ale da­le­ko dů­le­ži­těj­ší to, že ani je­den z těch­to alterna­tivních do­prav­ců – ani GW Train Re­gio, ani LEO Ex­press – ne­uvá­dí, kde bu­de sou­pra­vy udr­žo­vat, kde a ja­kým způ­so­bem bu­de tanko­vat, do­pl­ňo­vat naf­tu do vo­zi­del, a ani je­den ne­uvá­dí, jak a kde bu­dou ta­to vo­zid­la čis­tit, kde bu­dou mít fe­kál­ní ko­le­je. To všech­no ma­jí Čes­ké drá­hy vy­ře­še­no a pro­to ta­ké ma­jí ve svých na­bíd­kách vyš­ší ce­ny, pro­to­že sou­kro­mý do­prav­ce se tím vů­bec ne­za­bý­vá a tu­díž, po­dle na­še­ho ná­zo­ru, ne­ní na­bíd­ka těch­to sou­kro­mých do­prav­ců re­le­vant­ní.

Čle­no­vé DR zvo­le­ní za­měst­nan­ci jsou vlast­ně ja­kým­si sta­bi­li­zač­ním prv­kem v do­bě, kdy do­chá­zí k čas­tým změ­nám me­zi čle­ny DR vo­le­ný­mi Ří­dí­cím vý­bo­rem ČD a kdy zá­ro­veň mno­zí z nich ne­by­li před­tím za­měst­ná­ni na že­lez­ni­ci. Jak se vám s tě­mi­to čle­ny spo­lu­pra­cu­je?
S ně­kte­rý­mi lé­pe a ji­ný­mi mé­ně, ale všich­ni jsme od­po­věd­ní za stav pod­ni­ku a ru­čí­me ce­lým svým ma­jet­kem, kdy­by­chom se do­pus­ti­li roz­hod­nu­tí, kte­ré by po­ško­di­lo Čes­ké drá­hy. V sou­čas­nos­ti jsou před ná­mi dů­le­ži­tá roz­hod­nu­tí, na­pří­klad pře­vod bu­dov od ČD na SŽDC, spor se Ško­dou Trans­por­ta­tion, spor o ko­rek­ce re­gio­nál­ních ope­rač­ních pro­gra­mů, či ohledně in­ves­tic do opra­vá­ren­ství, abych zmí­nil as­poň ta nej­na­lé­ha­věj­ší. Za­stou­pe­ní za­měst­nan­ců v do­zor­čí ra­dě je pro vý­voj fir­my dů­le­ži­té, pro­to by všich­ni mě­li vy­užít své­ho vo­leb­ní­ho prá­va a nad­chá­ze­jí­cích vole­b se zúčastnit.       

Mi­cha­el Ma­reš

Právě přítomno: 216 hostů a žádný gestor